Waldorf šalát s grilovanou krkovičkou
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
350g
mrkva praná250[Ngo text in field]
zeler buľva150[Nog text in field]
zeler stopkový120[No text in gfield]
jablká červené120g
jablká zelené200g
Vlašské orechy – jadrá200g
hrozno bez kôstok150g
majonéza150g
jogurt biely 10%200g
citrón (na šťavu)40g
cukor krupica1g
korenie biele mleté100g
červená žerucha1200g
bravčová krkovička - chladená CZ1g
čierne korenie, celé50g
olivový olej extra panenský20g
tymián čerstvý100g
maslo 82%10g
soľ1g
soľ Fleur de SelPostup prípravy
Príprava krkovičky:
1. Krkovičku očistíme a nakrájame na kocky s hmotnosťou 40 g a zľahka osolíme.
2. Kocky vložíme do vákuovacieho vrecúška spolu s časťou čerstvého tymiánu a zavákuujeme.
3. Vrecúška vložíme do sous vide, kde máme nastavenú teplotu vody 60 °C.
4. Ešte musíme nastaviť čas – v našom prípade 1,5 hodiny. Čas tepelnej úpravy sa riadi veľkosťou pripravovaného mäsa.
5. Po uplynutí času vrecúška rozrežeme, opatrne vyberieme kocky krkovičky, ktoré sú veľmi mäkké, a dobre ich osušíme papierovou utierkou zo všetkých strán.
6. Osušené kocky opečieme na malom množstve olivového oleja dozlatista, potom pridáme maslo s pokrájanými lístkami čerstvého tymiánu.
7. Vplyvom teploty sa maslo spení a krásne zavonia. Lyžicou prelievame voňavým maslom kocky krkovičky a servírujeme.
2. Kocky vložíme do vákuovacieho vrecúška spolu s časťou čerstvého tymiánu a zavákuujeme.
3. Vrecúška vložíme do sous vide, kde máme nastavenú teplotu vody 60 °C.
4. Ešte musíme nastaviť čas – v našom prípade 1,5 hodiny. Čas tepelnej úpravy sa riadi veľkosťou pripravovaného mäsa.
5. Po uplynutí času vrecúška rozrežeme, opatrne vyberieme kocky krkovičky, ktoré sú veľmi mäkké, a dobre ich osušíme papierovou utierkou zo všetkých strán.
6. Osušené kocky opečieme na malom množstve olivového oleja dozlatista, potom pridáme maslo s pokrájanými lístkami čerstvého tymiánu.
7. Vplyvom teploty sa maslo spení a krásne zavonia. Lyžicou prelievame voňavým maslom kocky krkovičky a servírujeme.
Príprava šalátu:
1. Mrkvu, zeler a stopkový zeler olúpeme a umyjeme. Zelené aj červené jablká umyjeme, rozkrojíme a vykrojíme jadrovník.
2. Takto pripravené jablká nakrájame na mesiačiky a vložíme do misky s citrónovou šťavou.
3. Pôsobením citróna rezy jabĺk nezmenia farbu.
4. Mrkvu a buľvu zeleru nakrájame na jemné, dlhé rezančeky, tzv. julienne.
5. Stopkový zeler nakrájame na šikmé jemné plátky, asi 2 mm hrubé.
6. Hrozno umyjeme a jednotlivé bobule pozdĺžne prekrojíme.
7. Časť jabĺk a hrozna si dáme nabok.
8. Zvyšné suroviny vložíme do väčšej nádoby, pridáme majonézu, jogurt, soľ, cukor, mleté čierne korenie a zľahka šalát premiešame, iba obracaním.
9. Až po 10 minútach sa cukor riadne rozpustí, šalát ochutnáme a dochutíme.
10. Hotový šalát uložíme do chladničky.
2. Takto pripravené jablká nakrájame na mesiačiky a vložíme do misky s citrónovou šťavou.
3. Pôsobením citróna rezy jabĺk nezmenia farbu.
4. Mrkvu a buľvu zeleru nakrájame na jemné, dlhé rezančeky, tzv. julienne.
5. Stopkový zeler nakrájame na šikmé jemné plátky, asi 2 mm hrubé.
6. Hrozno umyjeme a jednotlivé bobule pozdĺžne prekrojíme.
7. Časť jabĺk a hrozna si dáme nabok.
8. Zvyšné suroviny vložíme do väčšej nádoby, pridáme majonézu, jogurt, soľ, cukor, mleté čierne korenie a zľahka šalát premiešame, iba obracaním.
9. Až po 10 minútach sa cukor riadne rozpustí, šalát ochutnáme a dochutíme.
10. Hotový šalát uložíme do chladničky.
Servírovanie:
1. Na vidličku namotáme skrutkovitým pohybom pripravený šalát.
2. Na tanieri tak vytvoríme tri tvary a na každý z nich položíme kocku opečenej krkovičky.
3. Kocky ochutíme čerstvo mletým čiernym korením a soľou Fleur de Sel.
4. Pokrm dekorujeme polovicou bobule hrozna a mesiačikom marinovaného jablka, ktorý položíme bokom od šalátu.
5. Na kraj taniera dáme polovicu jadra vlašského orechu.
6. Celý šalát farebne aj chuťovo doladí červená žerucha.
2. Na tanieri tak vytvoríme tri tvary a na každý z nich položíme kocku opečenej krkovičky.
3. Kocky ochutíme čerstvo mletým čiernym korením a soľou Fleur de Sel.
4. Pokrm dekorujeme polovicou bobule hrozna a mesiačikom marinovaného jablka, ktorý položíme bokom od šalátu.
5. Na kraj taniera dáme polovicu jadra vlašského orechu.
6. Celý šalát farebne aj chuťovo doladí červená žerucha.