Cesta z lodi na pult
Prepraviť čerstvú rybu z rybárskej lodi na predajný pult je jednou z najväčších výziev potravinárskej logistiky. Tovar, ktorý rýchlo podlieha skaze, sa musí prepravovať pri vysokej vlhkosti vzduchu a pri teplote blízkej bodu mrazu prekryté ľadom. Na prvom mieste je maximálna kvalita čerstvého tovaru a najlepšia možná dostupnosť pre zákazníka.
Ráno dorazia čerstvé ryby z európskych krajín, ako sú Španielsko, Taliansko Francúzsko, Holandsko, Nemecko, Veľká Británia a Nórsko. V rovnakom čase sa do logistického centra dostanú aj úlovky zo zámoria – zo Srí Lanky, Nového Zélandu, Dubaja, Kanady a Brazílie. Čerstvá ryba podlieha prísnym pravidlám kvality a hygienickým predpisom, napríklad vstupná teplota nesmie pri čerstvej rybe presiahnuť 2 stupne Celsia. Okamžite po príjazde do logistického centra kontrolujú tovar skúsení inšpektori spoločnosti METRO, a to podľa stanovených štandardov kvality a najnovších poznatkov z logistiky s riadenou teplotou. V samostatnej skúšobnej miestnosti sa kontroluje teplota, pevnosť, vzhľad, vôňa, netto váha, označenie, rez, balenie a údaje o porážke dodanej ryby. Do procesu sa zapája tiež akreditované odborné rybie laboratórium, ktoré robí pravidelné mikrobiologické, fyzikálne a senzorické laboratórne skúšky.
Už po necelých 12 hodinách od príjazde do logistického centra sa ryba ďalej preváža v špeciálnych chladiacich boxoch. Vo veľkoobchode potom prebieha ďalšia kontrola kvality. Takmer všetky druhy rýb sú vďaka tomu do 72 hodín po ulovení k dispozícii na našich slovenských pultoch.