Bravčové nožičky

Vepřové nožičky
Predné a zadné nožičky sa radia k cenovo dostupným rezom. Obsahujú pomerne malý podiel mäsa, ponúkajú však hneď niekoľko možností kulinárskeho spracovania.

Vedeli ste, že...?

✔ Bravčové mäso vydrží niekoľko dní v chladničke, hlboko zmrazené sa môže skladovať až pol roka. Pri príprave treba z hygienických dôvodov dbať na to, aby bolo aj v hlbších vrstvách dokonale tepelne opracované.

✔ Přeštická čiernostrakatá ošípaná je české národné plemeno, ktoré bolo vyšľachtené v 2. polovici 19. storočia na Plzensku. Krížením staročeského štetináča s dovezenými anglickými bravmi vznikli dve nové plemená – přeštické a menej známe kralovické.

Znaky

Bravčové nožičky sa oddeľujú pod kolenom v zápästnom kĺbe alebo priehlavku. Sú pokryté kožou a obsahujú veľké množstvo drobných kostí a šliach, teda aj rôsolovitých látok. Predné nožičky sú oproti zadným o niečo kratšie, inak sú ich vlastnosti totožné. 

Využitie

Vzhľadom na vysoký obsah kolagénu sú nožičky ideálne na výrobu aspikov, huspenín a tlačeniek. Podávajú sa aj ako ovar s horčicou a chrenom, obľúbené sú v údenej podobe a hodia sa aj na prípravu vývarov a polievok. Predvarené nožičky možno potrieť marinádou a upiecť v rúre – obľúbená je kombinácia s pivom, medom alebo cesnakom.
Ďalšie inšpirácie

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť