Rillettes
Rillettes (čítajte rijet) je francúzska špecialita, ktorá sa podobá nám známym škvarkám. Tradične sa pripravuje z bravčového mäsa, ktoré sa nechá niekoľko hodín pozvoľna škvariť v masti, existujú aj varianty z hydinového či králičieho mäsa. Na dochutenie sa používa najčastejšie soľ, čierne korenie a biele víno.
Pâté
Výrazom pâté sa označujú jemné paštéty (pasty) pripravené z niekoľkokrát zomletej zmesi mäsa a pečene, ktorú doplňujú ďalšie prísady – maslo či masť, bylinky, korenie, zelenina, ovocie, orechy či alkohol. Jedným z najobľúbenejších variantov je paštéta pečená v lístkovom ceste – pâté en croute.
Teriny
Terina je mäsová zmes pôvodom z Francúzska, ktorá na rozdiel od paštéty obsahuje nahrubo nasekané kúsky mäsa, pečene a ďalších prísad. Teriny môžu byť teplé aj studené – vo francúzskej kuchyni existuje nespočetne veľa receptov. Svoj názov získali vďaka kameninovej nádobe (francúzsky terinne), v ktorej sa zmes pripravuje.