FRANCÚZSKE PAŠTÉTY

Paštéty patria medzi klasické pokrmy francúzskej kuchyne. Jemné mäsové zmesi sa pripravujú z rôznych druhov mäsa – najčastejšie z bravčového, hydinového, králičieho a zveriny, existujú však aj rybie či zeleninové varianty. Ideálnym doplnkom na podávanie je čerstvá biela bageta a kvalitné, najlepšie francúzske víno.

Francouzské paštiky

VIAC O FRANCÚZSKYCH PAŠTÉTACH

Rillettes

Rillettes (čítajte rijet) je francúzska špecialita, ktorá sa podobá nám známym škvarkám. Tradične sa pripravuje z bravčového mäsa, ktoré sa nechá niekoľko hodín pozvoľna škvariť v masti, existujú aj varianty z hydinového či králičieho mäsa. Na dochutenie sa používa najčastejšie soľ, čierne korenie a biele víno.

Pâté

Výrazom pâté sa označujú jemné paštéty (pasty) pripravené z niekoľkokrát zomletej zmesi mäsa a pečene, ktorú doplňujú ďalšie prísady – maslo či masť, bylinky, korenie, zelenina, ovocie, orechy či alkohol. Jedným z najobľúbenejších variantov je paštéta pečená v lístkovom ceste – pâté en croute.

Teriny

Terina je mäsová zmes pôvodom z Francúzska, ktorá na rozdiel od paštéty obsahuje nahrubo nasekané kúsky mäsa, pečene a ďalších prísad. Teriny môžu byť teplé aj studené – vo francúzskej kuchyni existuje nespočetne veľa receptov. Svoj názov získali vďaka kameninovej nádobe (francúzsky terinne), v ktorej sa zmes pripravuje.

Pâté de foie gras

Kráľovnou medzi paštétami je variant s foie gras. Zväčšená pečeň husí a kačiek má vplyvom prekrmovania vysoký podiel tuku vo svalovine, a vďaka tomu aj jedinečnú a delikátnu chuť oceňovanú gurmánmi po celom svete. Podiel pečene v pâté de foie gras sa pohybuje medzi 46 – 55 %. Doplňuje ju obvykle bravčové mäso a bravčová pečeň. Na dochutenie sa najčastejšie používa celé čierne korenie, biele, červené či portské víno, koňak, huby alebo ovocie.
Card
Staňte sa zákazníkom

Registrovať sa