Znaky
Kambala veľká sa radí k ľavookej menšine platesových rýb – obe oči sú umiestnené na ľavej polovici tela (pri pohľade na rybu obrátenú bruchom dole). Na rozdiel od ostatných príbuzných má kruhovitý tvar a tvrdé kostnaté hrboly na škvrnitej, pieskovo sfarbenej očnej strane – vďaka nim získala svoj nemecký názov Steinbutt (voľne preložené ako kamenovitý plates). Spodná strana je úplne hladká a biela. Najvýraznejšími rysmi tejto ryby sú asymetrické prsné plutvy, ostrá zahnutá čiara nad prsnou plutvou a veľký ústny otvor s vysokým počtom ostrých zubov. Živí sa kôrovcami, lastúrnikmi a drobnými rybami. V priemere dorastá do dĺžky 1 meter a jej hmotnosť dosahuje až 4 kg.
Využitie
Kambala sa predáva čerstvá, skladovaná na ľade. Má pevné biele mäso vynikajúcej chuti, ktoré sa hodí na všetky typy kuchynských úprav. Filety môžno smažiť na prírodno na masle či olivovom oleji, výborne chutia aj grilované. Delikátnu chuť a vláčnu konzistenciu dosiahnete aj pošírovaním alebo prípravou sous-vide. Potenciál ryby dobre vynikne za použitia jemnejších dochucovadiel, napríklad bieleho korenia, citrusovej šťavy, bieleho vína alebo čerstvých byliniek. Netreba sa však strániť ani odvážnejších kombinácií inšpirovaných ázijskou kuchyňou – k rybe môžete podávať napríklad pikantné a výrazné omáčky, v ktorých sa uplatní cesnak, zázvor, citrónová tráva, rybia omáčka, koriander či štipka čili.