Kambala veľká

Kambala velká
Kambalu veľkú (Psetta maxima, angl. turbot) nazývali Rimania kráľovnou rýb a servírovali ju na striebornom podnose s korunkou na hlave. Je považovaná za najušľachtilejší a najvyhľadávanejší druh platesovej ryby a odnepamäti sa podáva ako výnimočná delikatesa pri slávnostných príležitostiach. Najčastejšie pochádza zo Severného, Baltského, Čierneho a Stredozemného mora a z Atlantického oceánu.
Kambala velká

Kambala veľká

Psetta maximus

Sezónnosť: nie
Pôvod: Španielsko
Metóda lovu/chovu: chov
Veľkosť: 0,5 - 5 kg / ks
Tučnosť: nízka

Znaky

Kambala veľká sa radí k ľavookej menšine platesových rýb – obe oči sú umiestnené na ľavej polovici tela (pri pohľade na rybu obrátenú bruchom dole). Na rozdiel od ostatných príbuzných má kruhovitý tvar a tvrdé kostnaté hrboly na škvrnitej, pieskovo sfarbenej očnej strane – vďaka nim získala svoj nemecký názov Steinbutt (voľne preložené ako kamenovitý plates). Spodná strana je úplne hladká a biela. Najvýraznejšími rysmi tejto ryby sú asymetrické prsné plutvy, ostrá zahnutá čiara nad prsnou plutvou a veľký ústny otvor s vysokým počtom ostrých zubov. Živí sa kôrovcami, lastúrnikmi a drobnými rybami. V priemere dorastá do dĺžky 1 meter a jej hmotnosť dosahuje až 4 kg.

Využitie

Kambala sa predáva čerstvá, skladovaná na ľade. Má pevné biele mäso vynikajúcej chuti, ktoré sa hodí na všetky typy kuchynských úprav. Filety môžno smažiť na prírodno na masle či olivovom oleji, výborne chutia aj grilované. Delikátnu chuť a vláčnu konzistenciu  dosiahnete aj pošírovaním alebo prípravou sous-vide. Potenciál ryby dobre vynikne za použitia jemnejších dochucovadiel, napríklad bieleho korenia, citrusovej šťavy, bieleho vína alebo čerstvých byliniek. Netreba sa však strániť ani odvážnejších kombinácií inšpirovaných ázijskou kuchyňou – k rybe môžete podávať napríklad pikantné a výrazné omáčky, v ktorých sa uplatní cesnak, zázvor, citrónová tráva, rybia omáčka, koriander či štipka čili.
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Ryby a plody mora

Viac
Recepty

Objaviť