Teľacie stehno, alebo aj teľacia zadná noha, patrí k veľmi obľúbeným rezom a ponúka veľmi jemné mäso vhodné na ďalšie spracovanie. Stehno môžeme ďalej rozdeliť na orech, valček, karabáčik, spodný a vrchný šál či kvetovú špičku.
Vedeli ste, že...?
✔ Teľacie mäso nepotrebuje dlhý čas zrieť a možno ho tepelne upraviť už dva dni po porážke.
✔ Je charakteristické krehkosťou a jemnou chuťou – navyše obsahuje vysoký podiel bielkovín a takmer o polovicu menej tuku ako mäso hovädzie.
✔ Jemná chuť teľacieho mäsa sa dobre snúbi s čerstvými bylinkami, ako je pažítka, petržlenová vňať, šalvia, tymian alebo rozmarín. Vhodnou kombináciou je aj smotana či biele víno, výborné je aj spojenie s hubami a zeleninou, napríklad so špargľou, mrkvou, zelenou fazuľkou alebo hráškom.
Znaky
Teľacie stehno sa delí na niekoľko častí. Medzi obľúbené rezy patrí mierne vláknitý a charakteristicky guľatý orech v hornej časti stehna, spodný a vrchný šál na vnútornej a vonkajšej strane stehna či výnimočne chudá a krehká kvetová špička.
Využitie
Mäso z teľacieho stehna je najvhodnejšie na prípravu prírodných a smažených rezňov, medailónikov či steakov. Krehké mäso z orecha je tradičnou voľbou pri príprave klasického viedenského rezňa, kvetovú špičku možno piecť, dusiť či grilovať, valček sa krája na plátky a využíva sa na prípravu minútok a medailónikov a spodný a vrchný šál sa hodí na prípravu závitkov a ragú.