Platesa obyčajná

Platýs velký
Platesa obyčajná (Pleuronectes platessa, angl. plaice) sa radí k najobľúbenejším a najvýznamnejším morským rybám. Vyskytuje sa v Severnom, Baltskom, Stredozemnom a Čiernom mori a aj v Atlantickom oceáne, kde sa loví predovšetkým v jeho severných oblastiach. Na lov sa používajú vlečné siete. Ryba sa zdržiava v chladných vodách s vysokým obsahom soli, najčastejšie v hĺbke 10 – 200 metrov, v niektorých lokalitách až 400 metrov pod hladinou. Rovnako ako ostatné platesy sa dokonale prispôsobí prostrediu, v ktorom žije, a je majstrom v maskovaní. Vo dne nenápadne leží na morskom dne sčasti zahrabaná v piesku, v noci sa vydáva na lov kreviet, krabov a ďalších malých kôrovcov. 
Platýs velký

Platesa obyčajná

Pleuronectes platessa

Sezónnosť: nie
Pôvod: Severovýchodný Atlantik
Metóda lovu/chovu: vlečné siete
Veľkosť: 0,4 – 0,6 kg/ks
Tučnosť: nízka

Znaky

Základným znakom všetkých plates je široké sploštené telo. Ich larvy vyzerajú rovnako ako pri iných rybách, po dosiahnutí určitej veľkosti sa však začnú meniť. Postupne sa prispôsobujú životu na morskom dne – oči a časti lebky sa presunú na hornú stranu a platesy plávajú nie chrbtom nahor ako väčšina ostatných rýb, ale „slepou“ stranou obrátenou ku dnu. Práve podľa umiestnenia očí sa rozdeľujú na ľavooké a pravooké – väčšina druhov patrí do skupiny pravookých a medzi ne sa radí aj platesa obyčajná. Má oválny tvar tela a dosahuje dĺžku 25 – 50 cm a priemernú hmotnosť okolo 2 kg, maximum je 7 kg. Hladká koža je pokrytá drobnými zaoblenými šupinami. Očná strana je zafarbená dohneda s červenkastými bodkami, uprostred hlavovej časti sa nachádza 4 – 7 kostných výrastkov. Spodná strana je biela, miestami pokrytá tmavými škvrnami. 

Využitie

Platesy patria medzi najchutnejšie morské ryby – poskytujú jemné chudé mäso bohaté na bielkoviny a jód. Za mimoriadnu lahôdku sa považujú exempláre ulovené počas jarnej sezóny (v máji), ktoré sa vyznačujú výnimočne jemnou vynikajúcou chuťou. Platesu obyčajnú možno osmažiť na panvici, upiecť v rúre alebo na grile, možno ju tiež pripraviť v pare či uvariť v ochutenom vývare. Čerstvosť pri nákupe zistíte lepšie podľa tmavšej očnej strany. 
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Ryby a plody mora

Viac
Recepty

Objaviť