orech

Ořech
Veľký orech (anglicky knuckle) sa nachádza na prednej časti hovädzieho stehna. Rez ponúka vynikajúce chudé mäso vhodné na najrôznejšie druhy kulinárskych úprav vrátane steakov a minútok. 
Ořech

Vedeli ste, že..?

✔ Úprava mäsa zásadne ovplyvňuje jeho stráviteľnosť. Najhoršie stráviteľné a pre telo silne zaťažujúce je mäso pečené (napr. steak). Najlepšie stráviteľné je varené mäso so zeleninou. Vhodné je aj korenie ako kurkuma, koriander, zázvor a pod.

✔ Najvhodnejšia zelenina k hovädziemu mäsu je varená brokolica, kel, karfiol, zeler, mrkva, červená repa, cibuľa, cesnak. 

Znaky

Mäso veľkého orecha je veľmi krehké, pravidelne mramorované a vyznačuje sa jemne vláknitou štruktúrou. Skladá sa z troch častí svaloviny spojených väzivom, ktoré sa od seba pred minútkovou úpravou oddelia v smere svalových vlákien a následne sa zbavia väzivového stredu. 

Využitie

Orech v prémiovej kvalite (teda perfektne vyzretý) je výborný na prípravu steakov na grile aj na panvici. Reže sa na hrubšie plátky, optimálny stupeň prepečenia je medium rare až medium. Mäso sa skvele hodí aj na pozvoľné pečenie a dusenie, a to tak rozdelené na jednotlivé časti, ako aj vcelku. Dobre ladí s lesnými hubami, červeným vínom, tmavým pivom či koreňovou zeleninou. Na ochutenie sa hodí napríklad cesnak alebo rozmarín, vystačíte si však aj so soľou a čiernym korením. 
Ďalšie inšpirácie

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť