Znaky
Jelenie mäso má pevnú a hrubo vláknitú štruktúru a je preň charakteristická tmavočervená až čiernohnedá farba. Vlastnosti a sfarbenie sa menia v závislosti od veku zvieraťa – mäso mladších kusov (okolo 2 – 3 rokov) je svetlejšie, krehkejšie a jemnejšie a stačí mu kratší čas tepelnej úpravy.
Využitie
Najoceňovanejšou časťou jelenieho mäsa je chrbát, ktorý možno upiecť vcelku a hodí sa tiež na minútky pripravené na panvici či grile. Podobne sa spracováva stehno – spodný šál na pečenie či dusenie, vrchný šál a orech na rezne, medailóniky alebo steaky. Pliecko, bok a krk sú skvelé do gulášov a ragú, môžu sa namlieť a využiť na originálny zverinový burger. Uplatní sa tiež v paštétach a terinách, pliecko rozkrojené na plát je vhodné na prípravu rolády.