špikové kosti

Kosti
Špikové kosti, obľúbená ingrediencia vhodná nielen na prípravu vývarov, sa získavajú zo stehenných, ramenných a predkolenných kostí hovädzieho dobytka. 
Kosti

Vedeli ste, že..?

✔ Z hovädzích kostí môžeme uvariť chutné hovädzie consommé. Tzv. „vývar vývarov“ sa pripravuje z hovädzích kostí či chvosta, hovädzieho mäsa, čerstvej zeleniny a korenia.  

✔ Termín „od hlavy po chvost“ prvýkrát zmienil britský šéfkuchár Fergus Henderson na konci 90. rokov 20. storočia? Nazval tak svoju knihu, v ktorej propagoval rešpekt k jatočným zvieratám a maximálne zužitkovanie všetkých typov mäsa vrátane vnútorností a iných obchádzaných častí, ktoré často nenachádzali žiadne využitie. 

Znaky

Špikové kosti sa predávajú nasekané na menšie kúsky, v ktorých strede sa ukrýva špik. V prípade mladšieho dobytka má červenú až červenkastú farbu, pri starších kusoch je ružovkastý. Tepelne opracovaný má želatínovú konzistenciu a vyznačuje sa veľmi delikátnou chuťou. 

Využitie

Špikové kosti sa s obľubou využívajú na polievky, vývary a demi-glace. Je možné ich tiež piecť v rúre a špik potom konzumovať samostatne s pečivom alebo z neho pripraviť nátierku ochutenú soľou, cesnakom, petržlenovou vňaťou a citrónovou šťavou. Pri tepelnej úprave je potrebné strážiť čas – špik je tvorený prevažne tukom a po určitom čase sa rozpustí. Surový špik sa využíva aj na prípravu knedličiek do polievky. 
Ďalšie inšpirácie

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť