Nákup a skladovanie
V priebehu roka si môžete prakticky kedykoľvek kúpiť zeler skladový. Predáva sa bez vňate a má osekané korene v spodnej časti. V lete a na začiatku jesene je dostupný aj zeler sezónny. Predáva sa s vňaťou a často aj v menších veľkostiach. Sezónny zeler je jemnejší, dužina je panensky biela a má výraznejšiu vôňu.
Pri nákupe vyberajte buľvy, ktoré na svoj objem pôsobia ťažko. Zeler by nemal byť vyschnutý ani nahnitý. Vyberajte buľvy s čo najkratšími korienkami, aby sa vám zeler ľahko čistil.
Ak je zeler s vňaťou, vyberajte vňať krásne zelenú, čerstvú a bez škvŕn. Nevhodne skladovaný a poškodený zeler v sebe môže nahromadiť škodlivé látky. Vňať ihneď po nákupe odkrojte a skladujte zvlášť. Ponechanie vňate alebo korienkov skracuje zeleru životnosť.
Príprava
Pri spracovaní sa zamerajte hlavne na časť s korienkami, v ktorej sa často zachytáva hlina. Korienky treba nemilosrdne vykrojiť a zeler v ich mieste olúpať tak hlboko, kým neodhalíte čistú dužinu. Na strane s vňaťou stačí zeler len zrezať, na zvyšku povrchu si už poradíte so škrabkou.
Dužina zeleru po nakrojení na vzduchu hnedne a vysychá. Ak ho chcete spracovať dlhšie vopred, môžete ho ochrániť ponorením do vody s trochou citrónovej šťavy (alebo štipkou vitamínu C).
Zelerovú vňať aj s listami môžete ihneď spracovať do vývaru. Listy môžete aj usušiť a stonky zasa nakrájať a zmraziť ako základ na polievku.