Znaky
Nožina sa najčastejšie predáva vykostená, stretnúť sa však je možné aj s variantom s kosťou (ossobuco). Vzhľadom na svoje umiestnenie a aktivitu je svalstvo veľmi výrazne prerastené šľachami, ktoré však pri tepelnej úprave napučia a zmäknú – mäso je vďaka tomu vláčne a šťavnaté. Povrch mäsa je pokrytý tenkou blanou, ktorú je pred úpravou vhodné odstrániť. Oceňovanou časťou nožiny je tzv. karabáček, ktorý má rovnaké množstvo kolagénu, ale vyšší podiel svalovej hmoty.
Využitie
Hovädzia nožina najlepšie vynikne pri pozvoľnom dusení, a to tak vcelku, ako aj pokrájaná na kocky. Skvele sa hodí na guláš, je možné ju však pripraviť aj na bielom alebo červenom víne, hubách, koreňovej zelenine, cesnaku či paradajkách. Karabáček využijete na pečenie, dusenie aj varenie a hodí sa tiež na závitky.