Hovädzí chvost

Oháňka
Hovädzí alebo volský chvost je zakončením chrbtice a nachádza sa za kvetovou špičkou. Poskytuje veľmi jemné a gurmánmi oceňované mäso. Uplatní sa pri príprave hovädzieho vývaru, výborne chutí aj dusený alebo pečený. 
Oháňka

Vedeli ste, že..?

✔ Z hovädzieho chvosta môžeme uvariť chutné hovädzie consommé. Tzv. „vývar vývarov“ sa pripravuje z hovädzích kostí či chvosta, hovädzieho mäsa, čerstvej zeleniny a korenia.

✔ Termín „od hlavy po chvost“ prvýkrát zmienil britský šéfkuchár Fergus Henderson na konci 90. rokov 20. storočia? Nazval tak svoju knihu, v ktorej propagoval rešpekt k jatočným zvieratám a maximálne zužitkovanie všetkých typov mäsa vrátane vnútorností a iných zanedbávaných častí, ktoré často nenachádzali žiadne využitie. 

Znaky

Hovädzí chvost sa skladá z niekoľkých segmentov, ktoré sú spojené kĺbmi, šľachami a väzivom. Podiel mäsa je relatívne nízky – vyznačuje sa krátkymi svalovými vláknami a obsahom kolagénu, vďaka čomu je po tepelnej úprave veľmi jemný a vláčny.  

Využitie

Hovädzí chvost využijete pri príprave delikátneho hovädzieho vývaru – pre intenzívnejšiu chuť ho je možné vopred upiecť spolu s koreňovou zeleninou a korením. Chvost je možné podávať tiež samostatne, výborne chutí napríklad dusený na červenom víne alebo podávaný s horčicovou omáčkou. Je súčasťou tradičného severotalianskeho pokrmu bollito misto, ktorý kombinuje niekoľko druhov mias a surové klobásy cotechino, ktoré sa spolu varia niekoľko hodín vo vode s korením a zeleninou. 
Ďalšie inšpirácie

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť