Hovädzia roštenka

Roštěná
Hovädzia roštenka sa nachádza v chrbtovej oblasti a radí sa k hovädziemu zadnému. Delí sa na dve časti – vysoká roštenka sa nachádza v prednej časti rezu a nízka roštenka v zadnej. Mäso sa vyznačuje vysokou krehkosťou aj skvelou chuťou a v kuchyni ponúka pestré možnosti kulinárskeho využitia. 
Roštěná

Vedeli ste, že..?

✔ Úprava mäsa zásadne ovplyvňuje jeho stráviteľnosť. Najhoršie stráviteľné je mäso pečené (napr. steak); najlepšie stráviteľné je varené mäso so zeleninou. Vhodné je aj korenie ako kurkuma, koriander, zázvor a pod.  

✔ Pred niekoľkými rokmi bola vykonaná štúdia, kde sa zistilo, že 75 % vegetariánov sa po niekoľkých rokoch vrátilo ku konzumácii živočíšnych bielkovín z dôvodu vyskytujúcich sa zdravotných problémov. Vegánstvo alebo vegetariánstvo dlhodobo vyhovuje iba úzkej skupine ľudí. 

Znaky

Pri vysokej roštenke sa obsah tuku pohybuje okolo 16 %, je optimálne prerastená a na reze je zrejmé mramorovanie. V prípade nízkej roštenky tvorí podiel tuku iba 10 % – tento sval je za života zvieraťa málo aktívny (podobne ako sviečková), a vďaka tomu poskytuje veľmi krehké, jemne vláknité a chudé mäso. Pre obe časti je charakteristická tuková vrstva na povrchu. 

Využitie

Mäso z roštenky sa hodí na celý rad úprav – najčastejšie sa podáva v minútkovej úprave, hodí sa tiež na pozvoľné pečenie vcelku, dusenie či na prípravu závitkov. Skvele chutí v úprave na prírodno, s hubami alebo podlievané červeným vínom. Nízka roštenka je skvelá tiež na roastbeef a z jej strednej časti sa režú obľúbené steaky Striploin. V našich končinách sme zvyknutí na roštenku bez povrchového tuku – najčastejšie využitie totiž nachádzala pri príprave dusených plátkov a španielskych vtáčikov. Pri steakoch je, naopak, tukové krytie veľmi žiaduce. 
Ďalšie inšpirácie

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť