Znaky
Krčná partia je tvorená svalovinou, ktorá je výrazne prerastená tukom a vyznačuje sa hrubými svalovými vláknami hojne pretkanými šľachami a väzivom. Najčastejšie je v ponuke vykostená, je možné sa však stretnúť aj s variantom s kosťou, ktorý zintenzívni nielen chuť mäsa, ale aj vývaru či omáčky. Podplecie obsahuje menší podiel tuku a vzhľadom a štruktúrou pripomína vysokú roštenku – obsahuje však vyšší podiel väziva.
Využitie
Vzhľadom na vysoký podiel väziva vyžaduje hovädzí krk dlhšiu tepelnú úpravu – najlepšou voľbou je preto dusenie, pozvoľné pečenie, varenie alebo pošírovanie. Rovnaké využitie má podplecie, ktoré sa vo forme plátkov uplatňuje aj pri minútkovej úprave – stretáte sa s ním pod názvom Chuck roll. V mletej forme sa skvele hodí taktiež na prípravu hamburgerov – dostatok mäsa aj tuku zaistí ideálne šťavnatý burger.