HOVäDZIA KRKOVICA

Krkovice
Krk či krkovica je obľúbenou časťou z kategórie hovädzieho predného, ku ktorého prednostiam patrí nielen skvelá chuť a široké kulinárske uplatnenie, ale taktiež priaznivá cena. V oblasti medzi krkom a vysokou roštenkou sa nachádza tzv. podplecie, z ktorého je možné okrem iného pripraviť jedinečné steaky.
Krkovice

Vedeli ste, že...?

✔ Úprava mäsa zásadne ovplyvňuje stráviteľnosť mäsa? Najhoršie stráviteľné a pre telo silne zaťažujúce počas trávenia (uvádza sa tzv. špecificko-dynamický efekt) je hovädzie mäso pečené (napr. steak). Najlepšie stráviteľné je varené mäso so zeleninou. Najlepšie s pridaním korenia, ako je kurkuma, koriander, zázvor, polievkové bylinky a pod.

✔ Najvhodnejšou zeleninou k hovädziemu mäsu je varená brokolica, kel, karfiol, zeler, mrkva, červená repa, cibuľa, cesnak.

Znaky

Krčná partia je tvorená svalovinou, ktorá je výrazne prerastená tukom a vyznačuje sa hrubými svalovými vláknami hojne pretkanými šľachami a väzivom. Najčastejšie je v ponuke vykostená, je možné sa však stretnúť aj s variantom s kosťou, ktorý zintenzívni nielen chuť mäsa, ale aj vývaru či omáčky. Podplecie obsahuje menší podiel tuku a vzhľadom a štruktúrou pripomína vysokú roštenku – obsahuje však vyšší podiel väziva.

Využitie

Vzhľadom na vysoký podiel väziva vyžaduje hovädzí krk dlhšiu tepelnú úpravu – najlepšou voľbou je preto dusenie, pozvoľné pečenie, varenie alebo pošírovanie. Rovnaké využitie má podplecie, ktoré sa vo forme plátkov uplatňuje aj pri minútkovej úprave – stretáte sa s ním pod názvom Chuck roll. V mletej forme sa skvele hodí taktiež na prípravu hamburgerov – dostatok mäsa aj tuku zaistí ideálne šťavnatý burger.
Ďalšie inšpirácie

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť