Originál z Hodíc
Za vznikom Vysočiny stojí mäsospracujúci závod v Hodiciach, kde sa tradícia výroby trvanlivých salám začala už v roku 1926 založením Akciovej továrne na salámu a požívatiny. Niekdajší komerčný úspech maďarskej salámy dovážanej z Maďarska viedol v roku 1967 k zámeru vyrobiť identický, avšak tepelne opracovaný produkt. Prvá výrobná norma vznikla na jar 1968 a vďaka vysokej obľube medzi zákazníkmi sa produkcia rozšírila aj do ďalších závodov.
Výroba
Opracované mäso je zbavené šliach a blán, ktoré by mohli znehodnotiť vzhľad na reze. Potom sa nechá predmraziť a následne sa spojí s ďalšími surovinami. Všetko sa strojovo spracuje na drobné častice, ktoré tvoria výslednú mozaiku salámy. Zmes sa následne plní do priepustných obalov a údi sa teplým dymom pri teplote 70 °C. V prírodných sušiarňach vzniká dym na otvorených ohniskách, s ktorými obsluha podľa potreby pohybuje. Sušenie v týchto priestoroch prebieha minimálne 12 dní.
METRO Premium
Saláma Vysočina aj ďalšie produkty radu METRO Premium sa vyrábajú podľa pôvodných receptúr z čias, keď prídavné látky neboli rozšírené tak ako dnes. Vďaka tomu sa všetky výrobky tejto značky vyznačujú vysokým podielom mäsa a typickou vôňou po údení. Sú ochucované výhradne prírodným korením a soľou – neobsahujú žiadne látky zvýrazňujúce chuť a farbu, chemické konzervačné látky ani prídavné látky na vystuženie.