reďkovky

Ředkvičky
Reďkovky v obchodoch kúpite počas celého roka. Ich sezóna plynule nadväzuje na posledné zásoby čiernej reďkvi, a zároveň sa prekrýva s prvými kalerábmi. Reďkovky s nimi majú aj spoločný obranný mechanizmus, ktorý im dáva ich typickú štipľavosť. V chuti to však nemusí byť ich jediná poloha, pri úprave za tepla môžeme v reďkovkách vyzdvihnúť aj ich jemnú sladkastosť.
Ředkvičky

Vedeli ste, že...?

✔ Typická štipľavosť v reďkovkách vzniká až v momente, keď sa do nich zahryzneme, a porušíme ich bunky. V poškodených bunkách reďkovky sa vyplavuje enzým, ktorý mení pôvodne neostrú zlúčeninu na ostrú.

✔ Zmieňovaný enzým je uložený predovšetkým v oblasti šupky a je citlivý na vysokú teplotu. Čo je zároveň návod, ako ich ostrosť znížiť – buď ich olúpte, alebo ich tepelne upravte.

✔ Štipľavosť sa líši podľa odrody a podmienok pri pestovaní. Väčšie reďkovky bývajú obvykle vodnatejšie a menej ostré.

Nákup a skladovanie

Pri nákupe vyberajte reďkovky, ktoré sú na pohmat tuhé a na svoju veľkosť primerane ťažké. Vzhľad vňate nemusí o čerstvosti vypovedať úplne, takže ju môžete ignorovať.

Prítomnosť vňate trvanlivosť reďkoviek skracuje, preto ju pred skladovaním vždy odstráňte. Reďkovky vydržia v zásuvke na zeleninu aj niekoľko dní; najlepšie im je v pootvorenom plastovom vrecúšku, ktoré zabráni tomu, aby sa vysušili a scvrkli.

Reďkovky, ktoré sa scvrknú, môžete osviežiť namočením v studenej vode. Po niekoľkých hodinách naberú späť úplný tvar aj chrumkavosť.

Príprava

S reďkovkami si často do kuchyne prinesiete piesčitú zeminu, ktorá býva najviac v listoch, preto ich vždy dôkladne preperte. Zemina má tendenciu zachytávať sa najmä v mieste, kde vňať prechádza do buľvy reďkovky.

Reďkovky sú jedlé úplne celé, takže im pri spracovaní môžete ponechať aj kúsok vňate. Zbavte ich len korienkov, ktoré môžu byť občas nepríjemne vláknité.

Surové reďkovky je najlepšie nakrájať na tenké plátky; na dusenie sú obzvlášť vhodné pozdĺžne štvrtiny. Ak to len trochu ide, ponechajte reďkovkám malý kúsok zelenej vňate, ktorý zvýrazní ich sviežu farbu.
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Zelenina

Viac
Recepty

Objaviť