Nákup a skladovanie
Pri nákupe vyberajte reďkovky, ktoré sú na pohmat tuhé a na svoju veľkosť primerane ťažké. Vzhľad vňate nemusí o čerstvosti vypovedať úplne, takže ju môžete ignorovať.
Prítomnosť vňate trvanlivosť reďkoviek skracuje, preto ju pred skladovaním vždy odstráňte. Reďkovky vydržia v zásuvke na zeleninu aj niekoľko dní; najlepšie im je v pootvorenom plastovom vrecúšku, ktoré zabráni tomu, aby sa vysušili a scvrkli.
Reďkovky, ktoré sa scvrknú, môžete osviežiť namočením v studenej vode. Po niekoľkých hodinách naberú späť úplný tvar aj chrumkavosť.
Príprava
S reďkovkami si často do kuchyne prinesiete piesčitú zeminu, ktorá býva najviac v listoch, preto ich vždy dôkladne preperte. Zemina má tendenciu zachytávať sa najmä v mieste, kde vňať prechádza do buľvy reďkovky.
Reďkovky sú jedlé úplne celé, takže im pri spracovaní môžete ponechať aj kúsok vňate. Zbavte ich len korienkov, ktoré môžu byť občas nepríjemne vláknité.
Surové reďkovky je najlepšie nakrájať na tenké plátky; na dusenie sú obzvlášť vhodné pozdĺžne štvrtiny. Ak to len trochu ide, ponechajte reďkovkám malý kúsok zelenej vňate, ktorý zvýrazní ich sviežu farbu.