Znaky
Na trhu je morka k dispozícii tak vcelku, ako aj naporciovaná na jednotlivé časti (horné a spodné stehná, prsia, krídla a pod.) a všetky varianty sa predávajú v čerstvej alebo mrazenej podobe. Mäso zo stehien je tmavšie a pevnejšie a chuťou vzdialene pripomína zverinu. Morčacie prsia sa skladajú z väčšieho a menšieho svalu, sú krehké a chudé a vďaka svojej jemnosti bývajú prirovnávané k teľaciemu mäsu. Mäso na krku a bokoch sa vyznačuje vyšším obsahom tuku. Delikatesou je mäso malého bedrového svalu, ktoré je veľmi krehké a šťavnaté.
Využitie
Na pečenie vcelku, či už s plnkou, alebo bez nej, je vhodné vyberať mladšie a menšie kusy, ktorých mäso je krehkejšie a šťavnatejšie a úprava zaberie menej času. Morčacie stehno sa vzhľadom na svoju veľkosť obvykle porciuje na spodnú a hornú časť – spodné stehno sa najčastejšie pečie vcelku, hodí sa aj na dusenie. Z vykostenej hornej časti stehna sa pripravujú rolády a závitky, nakrájané na kocky sa používa do gulášov, pomleté na burgery. Prsia sú ideálne na minútkovú úpravu, je možné ich spracovať aj na závitky alebo pomlieť. Krídla nachádzajú využitie pri príprave hydinového vývaru a môžu sa piecť alebo grilovať.