Pravý kaviár
Kaviár označovaný ako pravý sa vyrába z troch druhov jeseterovitých rýb – vyzy veľkej, jesetera ruského a jesetera hviezdnatého. Jeho cena závisí od vzhľadu konkrétneho zrnka ikry. Najlepší kaviár má striebornočiernu až sivohnedú farbu a jemne sa leskne, jeho chuť je čistá a jemná. Niektoré druhy môžu mať výraznejšiu arómu.
Kaviár z lososa
Nedostupnosť a vysoká cena pravého kaviáru vedie k produkcii tzv. nepravého kaviáru z iných druhov rýb. Najrozšírenejšou a najobľúbenejšou alternatívou je červený kaviár z ikier lososovitých rýb. Najznámejšími druhmi sú losos čavyča, kisuč, gorbuša, keta a nerka. Ich ikry sú rôzne veľké a líšia sa aj v intenzite farby a v chuťových vlastnostiach.
Kaviár zo pstruha
Medzi kvalitné a cenené produkty z kategórie nepravého kaviáru patria tiež ikry z rôznych druhov pstruhovitých rýb. Vzhľad ikier je veľmi podobný kaviáru z lososa – obvykle má červenú farbu, existujú však aj svetlejšie varianty sfarbené dožlta. Rovnako ako pri iných druhoch kaviáru sú za najchutnejšie považované výrobky s obsahom soli pod 5 %.