Znaky
Svetlé a hrubo vláknité bažantie mäso obsahuje malý podiel tuku. Najoceňovanejšie je jemné a šťavnaté mäso z mladých bažantov, ktoré dosiahli hmotnosť 700 – 1 300 g. Pri starších kusoch je tuhšie, hrubšie a suchšie.
Využitie
Najchutnejšími časťami bažanta sú stehná a prsia, ktoré sa pripravujú najčastejšie pečené či dusené. Bažanta možno piecť aj vcelku, napríklad na koreňovej zelenine, červenom víne, s plnkou a dobre ladí aj s ovocím – napr. s jablkami, hruškami alebo brusnicami. Bažantie mäso má tendenciu sa pri tepelnej úprave vysušiť, preto sa odporúča ho pred prípravou prešpikovať alebo obaliť plátkami slaniny. Mäso mladých bažantov vyžaduje relatívne krátky čas tepelnej úpravy (40 – 60 minút podľa hmotnosti), staršie mäso je vhodné predvariť a potom krátko dopiecť.