Bažant

Bažant
Bažant je najpredávanejší druh pernatej zveri v Európe. Pôvodne pochádza z Ázie, v súčasnosti je rozšírený po celom svete. Má veľmi chutné mäso s jemnou arómou, ktoré je v čase loveckej sezóny vyhľadávanou lahôdkou. 
Bažant

Vedeli ste, že...?

✔ Nutričné hodnoty radia zverinu k najzdravším mäsám, ktoré sú vhodné aj pre diétnu kuchyňu?

✔ Mäso zveriny je bohaté na železo, zinok, vitamíny skupiny B a celý rad dôležitých aminokyselín ovplyvňujúcich tvorbu a regeneráciu buniek a priaznivo pôsobiacich na imunitný systém.

✔ Zdrojom zveriny zo Slovenskej republiky ponúkanej v METRO je výhradne veterinárne riadne kontrolovaná lovená zver spĺňajúca všetky podmienky zdravotnej bezchybnosti.

Znaky

Svetlé a hrubo vláknité bažantie mäso obsahuje malý podiel tuku. Najoceňovanejšie je jemné a šťavnaté mäso z mladých bažantov, ktoré dosiahli hmotnosť 700 – 1 300 g. Pri starších kusoch je tuhšie, hrubšie a suchšie.

Využitie

Najchutnejšími časťami bažanta sú stehná a prsia, ktoré sa pripravujú najčastejšie pečené či dusené. Bažanta možno piecť aj vcelku, napríklad na koreňovej zelenine, červenom víne, s plnkou a dobre ladí aj s ovocím – napr. s jablkami, hruškami alebo brusnicami. Bažantie mäso má tendenciu sa pri tepelnej úprave vysušiť, preto sa odporúča ho pred prípravou prešpikovať alebo obaliť plátkami slaniny. Mäso mladých bažantov vyžaduje relatívne krátky čas tepelnej úpravy (40 – 60 minút podľa hmotnosti), staršie mäso je vhodné predvariť a potom krátko dopiecť.
Ďalšie inšpirácie

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť