HOVÄDZIE VNÚTORNOSTI

Vnitřnosti
Hovädzie vnútornosti patria k neprávom obchádzaným ingredienciám, v posledných rokoch si však získavajú pozornosť medzi amatérskymi aj profesionálnymi kuchármi. K najvyhľadávanejším druhom patria držky, srdce, pečeň, jazyk a stále populárnejšie líčka.
Vnitřnosti

Vedeli ste, že..?

✔ Vnútornosti rýchlo podliehajú skaze, ktorá sa prejavuje zmenou sfarbenia a výrazným zápachom. Pri nákupe preto treba vyberať čo najčerstvejšie kúsky – povrch by mal byť lesklý, vlhký a jemne trblietavý. Vnútornosti skladujte v chlade a spracujte ich do dvoch dní od nákupu, v mrazničke vydržia 1 – 3 mesiace.

✔ Najvhodnejšia zelenina k hovädziemu mäsu je varená brokolica, kel, karfiol, zeler, mrkva, červená repa, cibuľa či cesnak.

Znaky

Hovädzia pečeň je oproti bravčovej tmavšia, pevnejšia a má výraznejšiu chuť. Srdce má pevnú konzistenciu a vyznačuje sa jemne vláknitou svalovinou. Držkami sa súhrnne označuje svalovina hovädzích žalúdkov a predžalúdkov – ich štruktúra sa v závislosti od pôvodu mierne líši. Jazyk je tvorený jemnou svalovinou a má výraznú chuť aj arómu. Líčka obsahujú veľké množstvo šliach a väziva a po tepelnej úprave sú veľmi chutné, jemné a vláčne.

Využitie

Hovädzie vnútornosti ponúkajú nespočetne veľa možností spracovania. Držky sa podávajú vo forme polievky alebo zaprávané, pečeň a srdce sa hodia na minútkovú úpravu a je možné ich tiež piecť či dusiť. Jazyk je veľmi obľúbený v údenej podobe, často sa servíruje aj varený so zemiakovou kašou alebo chrenovou omáčkou. V posledných rokoch sú rozšírenou a veľmi žiadanou špecialitou dusené líčka na koreňovej zelenine a víne. S výnimkou minútok treba v prípade vnútorností počítať s dlhou tepelnou úpravou rádovo v niekoľkých hodinách.
Ďalšie inšpirácie

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť