ZEMIAKY

Brambory
U nás sú zemiaky veľmi obľúbené a berieme ich ako samozrejmý základ množstva tradičných jedál. Zemiaky sú neuveriteľne univerzálne a je s nimi spojené množstvo rôznych úprav, ktoré pochádzajú z čias, keď zemiaky tvorili základ stravy. 
Brambory

Vedeli ste, že...?

✔ Skoré zemiaky a zemiaky s peknou šupkou môžete uvariť vcelku. Zemiaky uvarené so šupkou sú o niečo aromatickejšie. Šupka tiež bráni vymývaniu škrobu z povrchu zemiakov.

✔ Ak zemiaky dáte rovno do vriacej vody, ohrejú sa veľmi rýchlo, ich tkanivo sa nespevní a po uvarení budú skôr rozpadavé. Podobne má na pevnejšiu štruktúru zemiakov vplyv kyslosť prostredia – mierne okyslená voda zabráni ich rozváraniu.

✔ Ak uvarené zemiaky vychladnú, veľmi rýchlo stratia nadýchanú textúru a zmenia aj svoju chuť – určite ich znova neohrievajte. Spracujte ich buď do zemiakového cesta alebo ich opečte.

Nákup a skladovanie

Pri nákupe sa vyhnite zemiakom, ktoré sú zelenkasté, naklíčené alebo nahnité. Skladujte ich v tme a ideálne pri teplote okolo 4 až 6 °C. Zemiaky uložené na svetle zelenajú a zvyšuje sa v nich obsah jedovatého solanínu. Podobne je to v zemiakoch uložených v teple, na ktorých sa vytvoria klíčky.

Zemiaky, ktoré sú uložené dlhší čas pri teplote pod 7 °C, majú tendenciu vytvárať jednoduché cukry, čím zosladnú. Nemusí to nutne prekážať, ale napr. pri smažení potom rýchlejšie hnednú. Sladkasté zemiaky môžete napraviť tým, že ich vyberiete zo zimy a necháte pár dní odležať pri vyššej teplote (10 až 15 °C).

Občas v zemiakoch po olúpaní narazíte na sivé alebo tmavšie škvrny v dužine. Tie sú síce nepekné, ale zdravotne škodlivé nie sú. Škvrny vznikajú pri transporte a skladovaní zemiakov a môžu byť maximálne mierne horkasté.

Príprava

Zemiaky zo všetkého najskôr poriadne umyte a vydrhnite. Ak chcete použiť zemiaky aj so šupkou, použite kefku. Na lúpanie je najlepšia škrabka s otočnou reznou hranou. Šupku môžete nechať pri zemiakoch skorých aj pri pekných neskorých zemiakoch.

Zemiaky nikdy nelúpte dlhší čas dopredu, pretože na vzduchu postupne zhnednú. Rýchlosť hnednutia sa líši podľa odrody aj podľa obsahu antioxidantov (o. i. vitamínu C) v zemiakoch, ktoré dokážu hnednutie spomaliť.
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Zelenina

Viac
Recepty

Objaviť