Teľacie karé

Telecí pečeně
Teľacie karé alebo chrbát poskytuje úžasne krehké a výnimočne chutné mäso, ktoré vynikne najmä pri minútkovej úprave. 
Telecí pečeně

Vedeli ste, že...?

✔ Teľacie mäso nepotrebuje dlhý čas zrieť a možno ho tepelne upraviť už dva dni po porážke.

✔ Je charakteristické krehkosťou a jemnou chuťou – navyše obsahuje vysoký podiel bielkovín a takmer o polovicu menej tuku ako mäso hovädzie.

✔ Jemná chuť teľacieho mäsa sa dobre snúbi s čerstvými bylinkami, ako je pažítka, petržlenová vňať, šalvia, tymian alebo rozmarín. Vhodnou kombináciou je aj smotana či biele víno, výborné je aj spojenie s hubami a zeleninou, napríklad so špargľou, mrkvou, zelenou fazuľkou alebo hráškom.

Znaky

Karé sa delí na dve časti – predné, ktoré tvorí chrbtová svalovina a rebierka, a zadné, ktoré pochádza z bezrebrovej časti. Vyznačuje sa veľmi krehkým, jemne vláknitým mäsom, ktoré je pokryté tenkou vrstvou povrchového tuku, vďaka ktorému je mäso veľmi chutné a šťavnaté.

Využitie

Teľacie karé možno upiecť vcelku, napríklad na víne, koreňovej zelenine, na hubách alebo jednoducho na masle s bylinkami. Naporciované na plátky, kotlety a rebierka je ideálne na minútkovú úpravu na panvici a na grile. Veľmi oceňovaná je tzv. oblička, ktorá pochádza zo zadnej časti chrbta, a krehkosťou, chuťou aj možnosťami využitia je porovnateľná s panenskou sviečkovicou. Tepelná úprava si vyžaduje istú opatrnosť, aby mäso zostalo krehké a šťavnaté – nesvedčia mu príliš vysoké teploty a prudké opečenie, vhodnejší je menší oheň a viac času.
Ďalšie inšpirácie

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť