Cieľom zavedenia systému HACCP je zaistiť zdravotnú bezchybnosť potravín a minimalizáciu zdravotného nebezpečenstva.
Systém HACCP je v podstate návod či metóda, ako zabezpečiť zdravotne vyhovujúce potraviny. Podstatou úspešnosti systému je informovanie a zapojenie všetkých zamestnancov.
Pri zavedení systému HACCP sa stanovuje nebezpečenstvo, jeho početnosť, výskyt a závažnosť. Na základe týchto informácií sa zavedú preventívne opatrenia na zaistenie zdravotne vyhovujúcich a chutných potravín pre vašich zákazníkov.
Základné povinnosti:
• Vypracovať príslušnú dokumentáciu, ktorá sa skladá z popisnej a záznamovej časti.
• Popisná časť musí obsahovať pracovné postupy, analýzu nebezpečenstva a stanovenie kritických bodov.
• Záznamová časť musí obsahovať formuláre, do ktorých sa zapisujú namerané hodnoty v kritických bodoch.
• Je nutné dodržiavať pokyny stanovené v popisnej časti a archivovať záznamovú časť minimálne počas jedného roka.
Ak ste napríklad prevádzkovateľom reštaurácie, budete musieť:
• Opísať výrobný postup prípravy pokrmov od nákupu surovín až po výdaj hotového pokrmu.
• V každom kroku výrobného postupu určiť, či tu existuje nebezpečenstvo zdravotnej bezchybnosti potravín. Druhy nebezpečenstiev môžu byť biologické (mikrobiologická kontaminácia), fyzikálne (úlomky skla) a chemické (zvyšky čistiacich prostriedkov).
• Ak v danom kroku existuje nebezpečenstvo, musíte stanoviť jeho početnosť a závažnosť.
• Následne je potrebné určiť opatrenia potrebné na minimalizáciu alebo odstránenie existujúcich nebezpečenstiev (napr. dodržiavanie chladiaceho reťazca).
• Kroky, pri ktorých existuje nebezpečenstvo zdravotnej bezchybnosti potravín, stanoviť ako kritické body a zaviesť pri nich stále sledovanie.
• V kritických bodoch ďalej určiť nápravné opatrenia (čo je potrebné urobiť, aby sa následky vzniknuté z nebezpečenstva minimalizovali alebo odstránili) a preventívne opatrenia (docieliť to, aby sa vzniknuté nebezpečenstvo už nemohlo opakovať).
• Zaviesť kontrolný systém, pri ktorom si overíte, že vykonané nápravné opatrenia boli vykonané včas a v súlade so systémom HACCP.
• Pre kritické body stanoviť overovacie postupy, pri ktorých sa preukáže, že systém bol zavedený funkčne.