Znaky
Mäso holúbät je veľmi krehké, ľahko stráviteľné, chutné a má nezameniteľnú arómu. Obsahuje vyšší podiel tuku, vďaka čomu zostáva aj po tepelnej úprave šťavnaté. Hmotnosť holubov dostupných na trhu sa podľa veku pohybuje v rozmedzí 300 – 500 g.
Využitie
Holubie mäso možno upiecť alebo dusiť na zelenine či víne, hodí sa na pošírovanie, konfitovanie, varenie v pare alebo úpravu sous-vide. Skvele chutí aj vo forme paštéty. Staršie kusy je vhodné piecť dlhšie pri nižšej teplote a možno ich využiť na prípravu polievok a vývarov. Vzhľadom na pomerne malú výťažnosť mäsa sa holub pripravuje najčastejšie vcelku, mäsitejšie exempláre však možno aj naporciovať a prsia či stehná pripraviť samostatne.