Holub

Holub
Výkrmové holuby vynikajú výraznou chuťou a vôňou a v kuchyni ich možno spracovať mnohými rozličnými spôsobmi. Žijú takmer po celom svete a ich stavy stále rastú – najrozšírenejším druhom v Európe je holub hrivnák.
Holub

Vedeli ste, že...?

✔ Nutričné hodnoty radia zverinu k najzdravším mäsám, ktoré sú vhodné aj pre diétnu kuchyňu?

✔ Mäso zveriny je bohaté na železo, zinok, vitamíny skupiny B a celý rad dôležitých aminokyselín ovplyvňujúcich tvorbu a regeneráciu buniek a priaznivo pôsobiacich na imunitný systém.

✔ Zdrojom zveriny zo Slovenskej republiky ponúkanej v METRO je výhradne veterinárne riadne kontrolovaná lovená zver spĺňajúca všetky podmienky zdravotnej bezchybnosti.

Znaky

Mäso holúbät je veľmi krehké, ľahko stráviteľné, chutné a má nezameniteľnú arómu. Obsahuje vyšší podiel tuku, vďaka čomu zostáva aj po tepelnej úprave šťavnaté. Hmotnosť holubov dostupných na trhu sa podľa veku pohybuje v rozmedzí 300 – 500 g. 

Využitie

Holubie mäso možno upiecť alebo dusiť na zelenine či víne, hodí sa na pošírovanie, konfitovanie, varenie v pare alebo úpravu sous-vide. Skvele chutí aj vo forme paštéty. Staršie kusy je vhodné piecť dlhšie pri nižšej teplote a možno ich využiť na prípravu polievok a vývarov. Vzhľadom na pomerne malú výťažnosť mäsa sa holub pripravuje najčastejšie vcelku, mäsitejšie exempláre však možno aj naporciovať a prsia či stehná pripraviť samostatne.
Ďalšie inšpirácie

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť