Výkrmové holuby vynikajú výraznou chuťou a vôňou a v kuchyni ich možno spracovať mnohými rozličnými spôsobmi. Žijú takmer po celom svete a ich stavy stále rastú – najrozšírenejším druhom v Európe je holub hrivnák.
Vedeli ste, že...?
✔ Nutričné hodnoty radia zverinu k najzdravším mäsám, ktoré sú vhodné aj pre diétnu kuchyňu?
✔ Mäso zveriny je bohaté na železo, zinok, vitamíny skupiny B a celý rad dôležitých aminokyselín ovplyvňujúcich tvorbu a regeneráciu buniek a priaznivo pôsobiacich na imunitný systém.
✔ Zdrojom zveriny zo Slovenskej republiky ponúkanej v METRO je výhradne veterinárne riadne kontrolovaná lovená zver spĺňajúca všetky podmienky zdravotnej bezchybnosti.
Znaky
Mäso holúbät je veľmi krehké, ľahko stráviteľné, chutné a má nezameniteľnú arómu. Obsahuje vyšší podiel tuku, vďaka čomu zostáva aj po tepelnej úprave šťavnaté. Hmotnosť holubov dostupných na trhu sa podľa veku pohybuje v rozmedzí 300 – 500 g.
Využitie
Holubie mäso možno upiecť alebo dusiť na zelenine či víne, hodí sa na pošírovanie, konfitovanie, varenie v pare alebo úpravu sous-vide. Skvele chutí aj vo forme paštéty. Staršie kusy je vhodné piecť dlhšie pri nižšej teplote a možno ich využiť na prípravu polievok a vývarov. Vzhľadom na pomerne malú výťažnosť mäsa sa holub pripravuje najčastejšie vcelku, mäsitejšie exempláre však možno aj naporciovať a prsia či stehná pripraviť samostatne.