Apelačný systém
Základným princípom označovania francúzskych vín je apelačný systém. Zatiaľ čo pri tuzemských vínach je najdôležitejším znakom odroda, v prípade Francúzska je to región. Každá oblasť sa delí na jednotlivé apelácie, ktorých systém pre označovanie vín sa od seba mierne odlišuje. Vzorky vín z konkrétnych vinárstiev posudzuje odborná komisia, ktorá ich následne zaraďuje do príslušnej kategórie a udeľuje právo používať na etikete dané označenie.
Kategória vín
Označenie Vin de Table nesú jednoduché stolové vína s minimálnym obsahom alkoholu 8,5 %. Skratka IGP znamená chránené označenie pôvodu a prislúcha 29 % vín z celkovej francúzskej produkcie. Značka A.O.C./A.O.P. je prísne viazaná na danú oblasť a udeľuje sa vínam, ktoré splnia prísne podmienky, čo sa týka kvality, tradície, odrody a mnohých ďalších kritérií. Nadstavbou tohto systému sú označenia Cru Bourgeoise, Cru, Premier Cru a Grand Cru, ktoré patria tým najkvalitnejším vínam.
Vinárske pojmy
Pri výbere francúzskych vín sa môžete stretnúť s pojmami, ktoré charakterizujú vlastnosti, pôvod či spôsob výroby. Assemblage znamená sceľovanie, čiže kupážovanie vín rôznych odrôd, ročníkov či tratí pre zmes zvanú cuvée. Slovo barrique označuje dubový sud, v ktorom víno zreje, a získava vďaka tomu špecifické chuťové vlastnosti. Známy pojem château znamená doslova „zámok“, ale označujú sa ním aj menej honosné vinárske usadlosti. Výraz cépage odkazuje na príslušnú odrodu viniča, v množnom čísle cépages sa používa ako spresnenie odrodového množstva v určitom cuvée.