Tisíce druhov a chutí
Syr patrí medzi najstaršie, najvýživnejšie a najchutnejšie potraviny. Vyrába sa predovšetkým z kravského, kozieho a ovčieho mlieka, ale i z mlieka tiav, koní, indických byvolov či jakov. Syry sa rozdeľujú do niekoľkých skupín. Z hľadiska konzistencie rozlišujeme syry tvrdé (parmezán, čedar, gruyére), polotvrdé (gouda, eidam), mäkké (camembert, brie), čerstvé (cottage, ricotta, mascarpone) a hnetené (mozzarella, parenica). Syry sa delia aj podľa obsahu tuhu na vysokotučné, polotučné, nízkotučné a odtučnené. Ďalším kritériom je druh ušľachtilej plesne, ktorá bola pri výrobe použitá – syry s bielou plesňou (penicillum camemberti), alebo s modrou plesňou (penicillium roqueforti).
Na mieru vašim potrebám
V METRO sa snažíme vychádzať v ústrety všetkým zákazníckym skupinám a ich potrebám. Sortiment pravidelne obohacujeme o novinky, výrobky v bio kvalite, sójové produkty a produkty so níženým obsahom laktózy. Výrobky rady Fine Life sú určené pre maloobchodných predajcov, ktorí sa chcú odlíšiť od konkurencie a svojim zákazníkom by radi ponúkli atraktívne potraviny za priaznivé ceny. HoReCa zákazníkom ponúkame možnosť vybrať di z väčších balení, ktoré sú ideálne prispôsobené gastro prevádzkam.
Ako vybrať syry
Pri nákupe syrov je potrebné venovať pozornosť niekoľkým kritériám. Na prvom mieste stojí čerstvosť a kvalita, preto vždy skontrolujte dobu spotreby a overte si, či nie je porušený obal. V prípade krájaných syrov možno nedostatky spoznať na prvý pohľad – patria medzi nich najmä oschnuté časti syra a napadnutie plesňou. Konkrétny výber druhov sa riadi chuťovými preferenciami konzumentov a možnosťami kuchynského spracovania. Rolu môže hrať aj zdravotné hľadisko – pri problémoch s nadváhou je vhodné uprednostniť produkty s nižším obsahom tuku, pri ochorení obličiek a srdca zas vylúčiť výrazne slané syry.