Znaky
Tilapia má mierne diskovitý tvar tela, s charakteristicky neprerušenou chrbtovou plutvou a výrazne vyvinutou prsnou a análnou plutvou. Šupiny sú sfarbené do sivohneda, pri samcoch je sfarbenie nápadnejšie. Dospelé jedince dorastajú do dĺžky 60 cm a môžu vážiť až 4 kg. Tilapia zle znáša chlad, preferuje teplejšie plytké vody, ktorých teplota sa pohybuje v rozmedzí od 20 až 30 °C. Živí sa výhradne rastlinnou potravou, najmä planktónom.
Využitie
Tilapia poskytuje pevné biele mäso s mierne sladkastou chuťou, ktoré je obľúbené aj pre absenciu kostí. Obsahuje o niečo viac tuku ako iné biele ryby, vďaka tomu si však aj po tepelnej úprave zachováva šťavnatosť a chuť. V kuchyni ju možno využiť na nespočetné množstvo spôsobov – filety sa môžu smažiť v trojobale alebo cestíčku, opiecť na panvici aj pošírovať. Hodí sa na prípravu zapečených pokrmov a rybích polievok. Upiecť alebo grilovať sa dá aj celá ryba naplnená rôznymi ingredienciami, ako je citrón, čerstvé bylinky alebo najemno nakrájaná zelenina. Tilapiu možno ochutiť rôznymi druhmi korenia – od jemnejších až po výrazné či ostré. Pri podávaní sa často dopĺňa omáčkami inšpirovanými ázijskou kuchyňou, rovnako dobre obstojí aj v spoločnosti jemnejších variantov na báze smotany či masla.