Znaky
Na výrobu klobás je možné využiť takmer akýkoľvek druh čerstvého mäsa – najčastejšie je to bravčové, hovädzie a teľacie, niekedy aj zverina. Mäso sa nožom nahrubo naseká alebo najemno pomelie v mlynčeku, osolí a ochutí, niekedy sa spracováva spoločne so slaninami. Hotová zmes sa ochutí korením a ďalšími ingredienciami, ako je napríklad cesnak, bylinky alebo rôzne destiláty. Potom sa naplní do črievka a v požadovanej dĺžke sa podviaže.
Využitie
Ponuka obsahuje produkty najrôznejších druhov, ktoré sa líšia tvarom, veľkosťou i chuťou, vybrať si možno surové aj čiastočne tepelne opracované produkty. Tenké klobásky sú skvelé ako štartér alebo chuťovka k pivu, väčšie klobásy viac zasýtia a v kombinácii s varenými zemiakmi alebo kašou sa uplatnia aj ako hlavný chod. Klobásky nakrájané na menšie kúsky je možné opiecť na panvici, doplniť cesnakom, listovým špenátom a následne premiešať s cestovinami. Hodí sa aj do zapekaných pokrmov, napríklad so zemiakmi alebo vajcami.