Talianske šumivé vína

História šumivých vín sa v Taliansku začala písať koncom 19. storočia, keď Antonio Carpené s tromi partnermi založil podľa vzoru francúzskych vinárov spoločnosť na výrobu šampanského. Šampanské síce nevyrábala, dala však základ slávnemu Proseccu, ktoré sa postupom času stalo módnym nápojom a získalo si obľubu po celom svete. Popri tomto najznámejšom reprezentantovi ponúka Taliansko veľa ďalších šumivých vín, ktoré rozhodne stoja za pozornosť. 

Italská šumivá vína

VIAC O TALIANSKYCH ŠUMIVÝCH VÍNACH

Ako sa vyrábajú 

Šumivé vína vznikajú druhotným kvasením, a to buď priamo vo fľaši (tzv. šampanská metóda), alebo v uzatvorených tankoch, keď je víno následne plnené do fliaš (Charmatova metóda). 

Prosecco 

Domovom tohto osviežujúceho nápoja je Benátsko. Vyrába sa z odrody Glera, ktorú v kupáži menším podielom doplňujú ďalšie odrody. Ročná produkcia predstavuje 21 miliónov fliaš. 

Ostatné šumivé vína 

Medzi známych predstaviteľov talianskych šumivých vín patrí napr. Asti vyrábané v regióne Piemonte, ďalej Franciacorta z Lombardie či Trento z vinárskej oblasti Trentino-Alto Adige.  

 Služby pre vás 

Vínotéky METRO vedú skúsení someliéri, ktorí vám odporučia nielen samotné vína, ale aj vhodné kombinácie s pokrmami. Majiteľom gastronomických prevádzok tiež pomôžu so zostavením a realizáciou vínneho lístka. Pravidelne usporadúvame ochutnávky, počas ktorých máte možnosť sa oboznámiť so zaujímavými vínami z nášho sortimentu.  
Card
Staňte sa zákazníkom

Registrovať sa