Chuck roll

Chuck roll
Rez zvaný chuck roll sa nachádza v oblasti medzi hovädzím krkom a vysokou roštenkou. Je optimálne prerastený tukom a ponúka širokú škálu kuchynského spracovania – hodí sa na dusenie, pečenie, na minútky a obľúbený je aj v mletej podobe.
Chuck roll

Vedeli ste, že...?

✔ Najlepší burger pripravíte práve z chuck rollu. Mäso stačí len nahrubo pomlieť a ochutiť soľou a čiernym korením. V prípade potreby môžete pridať hovädzí loj pre väčšiu šťavnatosť.

✔ Vek mäsa môžete overiť jednoduchou skúškou. Zatlačte doň prstom – ak vo svalovine nezostane jamka, kulinárske zázraky si od neho nesľubujte; správne odležané a vyzreté mäso totiž na reze nepruží.

Znaky

Na reze vidieť výrazné mramorovanie tukovými žilkami. Farba mäsa sa odvíja od veku zvieraťa – v prípade mladších kusov je svetločervená, pre staršie je typická tehlová až tmavočervená farba. Mäso je veľmi jemné, šťavnaté a vyznačuje sa výraznou chuťou.  

Využitie

Chuck roll je skvelou voľbou na prípravu burgerov – vďaka podielu medzisvalového tuku zostáva mleté mäso po tepelnej úprave šťavnaté a zachováva si všetky chuťové prednosti. Rez možno využiť aj na dusenie (napríklad na koreňovej zelenine) alebo na pozvoľné pečenie. Prémiové vyzreté rezy špičkových plemien (Angus, Wagyu) sa skvele hodia aj na prípravu steakov na grile. 
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť