Znaky
Pre husacie mäso je charakteristická tmavá farba a vyšší obsah tuku, ktorý sa pohybuje okolo 7 %. Najčastejšie je v predaji vcelku, a to tak čerstvá, ako aj zmrazená. Znakom kvality sú mäsité prsia a svetlá hrubá koža bez škvŕn, trhlín a zvyškov peria.
Využitie
Najvhodnejšou úpravou celej husi je pozvoľné pečenie, počas ktorého sa postupne rozpustí sadlo uložené pod kožou. Vhodná je kombinácia s plnkou, ktorá obohatí chuť mäsa, a zároveň do seba vstrebe uvoľňujúce sa šťavy. Vynikajúca je kombinácia s jablkami. Samotné husacie stehná je možné konfitovať, teda pomaly dusiť vo vlastnom tuku. Drobky sa hodia na prípravu vývaru, varené sa podávajú s najrôznejšími omáčkami. Z pečene sa pripravujú paštéty a teriny a je možné ich tiež piecť alebo smažiť.