hus

Husa
Hus domáca je najtučnejší druh hydiny a vyniká osobitou a výraznou chuťou. Pečená vcelku sa tradične podáva ako slávnostný pokrm na Vianoce a tiež na sviatky svätého Václava (28. septembra) a Martina (11. novembra). Svetovo známou špecialitou sú stučnená husacia pečeň, čiže foie gras.
Husa

Vedeli ste, že..?

✔ Hydinové mäso je významným zdrojom vitamínov, najmä skupiny B. Dôležitý je predovšetkým vitamín B12, vitamíny A, D a E sa nachádzajú v tukovom tkanive a pečeni. V zanedbateľných množstvách sa vyskytuje aj vitamín C.

✔ Hydinové výrobky obsahujú aj minerálne látky ako horčík, vápnik, železo, draslík, zinok a selén. Tieto minerály sú viazané na bielkoviny, takže sú v našom gastrointestinálnom trakte omnoho lepšie využité.

Znaky

Pre husacie mäso je charakteristická tmavá farba a vyšší obsah tuku, ktorý sa pohybuje okolo 7 %. Najčastejšie je v predaji vcelku, a to tak čerstvá, ako aj zmrazená. Znakom kvality sú mäsité prsia a svetlá hrubá koža bez škvŕn, trhlín a zvyškov peria.

Využitie

Najvhodnejšou úpravou celej husi je pozvoľné pečenie, počas ktorého sa postupne rozpustí sadlo uložené pod kožou. Vhodná je kombinácia s plnkou, ktorá obohatí chuť mäsa, a zároveň do seba vstrebe uvoľňujúce sa šťavy. Vynikajúca je kombinácia s jablkami. Samotné husacie stehná je možné konfitovať, teda pomaly dusiť vo vlastnom tuku. Drobky sa hodia na prípravu vývaru, varené sa podávajú s najrôznejšími omáčkami. Z pečene sa pripravujú paštéty a teriny a je možné ich tiež piecť alebo smažiť.
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť