okrúhle plece

S okrúhlym plecom sa môžete stretnúť aj pod názvom falošná sviečková, ktorý si vyslúžil vďaka podobnosti s touto oceňovanou časťou hovädzieho mäsa. Okrúhle plece sa nachádza v prednej časti hovädzej štvrte a v kuchyni sa uplatní na nespočetne veľa spôsobov. 
Kulatá plec

Vedeli ste, že..?

✔ Úprava mäsa zásadne ovplyvňuje jeho stráviteľnosť. Najhoršie stráviteľné a pre telo silne zaťažujúce je mäso pečené (napr. steak). Najlepšie stráviteľné je varené mäso so zeleninou. Vhodné je aj korenie ako kurkuma, koriander, zázvor a pod.  

✔ Pred niekoľkými rokmi bola vykonaná štúdia, kde sa zistilo, že 75 % vegetariánov sa po niekoľkých rokoch vrátilo ku konzumácii živočíšnych bielkovín z dôvodu vyskytujúcich sa zdravotných problémov. Vegánstvo alebo vegetariánstvo dlhodobo vyhovuje iba úzkej skupine ľudí. 

Znaky

Okrúhle plece vyniká jemne vláknitým, chudým mäsom, ktoré je veľmi jemne pretkané tukovými žilkami a jednou tenkou šľachou. Je veľmi krehké a po tepelnej úprave zostáva mäkké a šťavnaté.

Využitie

Mäso z okrúhleho pleca oceníte pri príprave pečeného mäsa. Uplatní sa v tradičnej českej kuchyni v kombinácii so smotanovými omáčkami, výborne chutí dusené na víne, cesnaku alebo hubách. Vyzreté mäso je skvelé na minútkovú úpravu – z tejto časti sa pripravujú steaky s názvom Chuck tender, využiť ju je možné aj na prípravu medailónikov alebo špízov. Hodí sa na závitky či rolády a v surovej forme nájde využitie pri príprave tatárskeho bifteku. 
Ďalšie inšpirácie

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť