Znaky
Ustricu jedlú možno ľahko odlíšiť od ostatných druhov podľa okrúhleho, plochého tvaru schránky. Obvykle dorastá do dĺžky 5 – 12 cm, výnimočne až 20 cm. Tvar, povrch a sfarbenie môžu byť rôzne – farba prechádza od hnedej po sivú a schránku niekedy zdobia prúžky rozličnej intenzity. Mäso je béžovo pieskové až sivasté.
K najznámejším formám tohto druhu patria ustrice Belon, ktoré sú medzi gurmánmi veľmi populárne. Vyznačujú sa béžovým až hnedým mäsom a výraznou orechovou chuťou.
Využitie
Ustrice obsahujú veľa zdraviu prospešných látok, napr. jód, sodík, vápnik, draslík, mangán, železo, meď, zinok, fosfor a vitamíny A, B1, B2. Možno ich konzumovať po celý rok – v zimných mesiacoch akumulujú svoje zásoby a sú lahodne mäsité, počas najteplejších mesiacov sa ich preprava riadi prísnymi hygienickými opatreniami.
Ustrice musia byť lesklé a vlhké. Farba sa môže líšiť podľa miesta pôvodu. Chladené lastúry by mali byť zatvorené, mierne otvorený exemplár sa musí po ľahkom dotyku okamžite uzavrieť. Dôležitá je tiež vôňa – najmenší zápach je varovný.
Otvorenie lastúry si vyžaduje silu, správnu techniku a profesionálne vybavenie. Nevyhnutný je špeciálny nôž na ustrice, rovnako ako krúžková oceľová rukavica chrániaca ruku, ktorá lastúru drží.
Ustrice sa podávajú surové, smažené, pečené, varené, gratinované priamo v lastúre alebo údené. Kombinovať sa môžu s cesnakom, šalotkou, smotanou, vajcami, paradajkami, špenátom aj koreňovou zeleninou. Dobre si rozumejú s jemnými omáčkami, napr. holandskou či vínnou penou, alebo pikantnejšími dresingami z kvalitného octu ochuteného čerstvým korením.