Jeseter sibírsky (Acipenser baerii, angl. siberian sturgeon) patrí do skupiny rýb, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou existovali už pred 70 miliónmi rokov. Sú zdrojom kaviáru, v kuchyni sa však uplatní aj ich chutné mäso. Pochádzajú predovšetkým z ruskej časti Ázie, okrem tamojších veľkých riek sa vyskytujú v Bajkalskom jazere. Vyhovujú im hĺbky 1 – 8 m. Živia sa larvami hmyzu, červami, kôrovcami a menšími rybami. Zaujímavosťou je veľmi neskoré pohlavné dospievanie (na slobode najskôr v 9 – 13 rokoch podľa dosiahnutej hmotnosti, v zajatí skôr), od neho sa odvíja aj vysoký vek dožitia – okolo 60 rokov. Jesetery sa často predávajú do súkromných okrasných jazierok a pre ikry aj mäso sa hojne chovajú v akvakultúre na celom svete. Farmový chov sa začal v 70. rokoch na území bývalého Sovietskeho zväzu, dnes je rozšírený v množstve krajín, predovšetkým v Číne. Kedysi sa ryby pre kaviár zabíjali, v súčasnosti existujú metódy, ako odobrať ikry zaživa.