Znaky
Desaťramenatce, ku ktorým sépie patria, majú okrem ôsmich kratších aj dve výrazne dlhšie chápadlá so štyrmi radmi prísaviek. Bývajú stočené, ale rýchlo sa rozvinú v prípade, že sa objaví korisť. Napriek tomu, že sa sépie rovnako ako ostatné hlavonožce radia medzi mäkkýše, pod chrbtom majú vápnitý útvar nazvaný sépiová kosť. Sploštené oválne, na chrbte tmavo pruhované telo sa na bokoch mení na tenký plutvový lem. Brucho je svetlé. Dorastajú maximálne do 65 cm vrátane chápadiel.
Využitie
Čím menšia sépia, tým krehkejšie má mäso. Väčšie exempláre sa rovnako ako chobotnice naklepávajú. Možno ich grilovať a smažiť (tu je potrebná rýchla úprava pri vysokej teplote, aby mäso nestvrdlo) alebo aj dusiť a plnené piecť v rúre. Konzumuje sa mäso z plášťa, ramien a chápadiel, z hlavy možno pripraviť šaláty a exotické pokrmy z viacerých druhov rýb či morských plodov. Atrament je obľúbeným potravinárskym farbivom (využívaným napríklad pri cestovinách) s pozoruhodnou chuťou a schopnosťou zahustiť omáčky či polievky.