Znaky
Lúpané alebo ploché plece poskytuje veľmi chutné chudé mäso. Počas jatočného spracovania sa na rozdiel od iných častí nevykrajuje ani nevykosťuje, ale odlupuje priamo od lopatky – odtiaľ tiež pramení jeho názov. Mäso je jemne mramorované a jeho stred je pretkaný silnou šľachou, ktorá tepelnou úpravou zmäkne a zrôsolovatie a mäso vďaka nej zostáva aj po tepelnej úprave šťavnaté.
Využitie
Rez sa skvele hodí na pečenie a dusenie a je obľúbenou voľbou kuchárov pri príprave tradičných českých omáčok ako sviečková na smotane, kôprová alebo paradajková. Pripraviť ho je možné aj na víne, hubách, používa sa na ragú a výborne chutí varené alebo údené. Vyzreté mäso sa využíva na minútky – pripravujú sa z neho napríklad obľúbené steaky Top blade.