Sivoň americký

Sivoň americký (Salvelinus fontinalis, angl. brook trout) je príslušník čeľade lososovitých, takže patrí k príbuzným obľúbených lososov a pstruhov. Vyskytuje sa takmer po celej Európe, nie je tu však pôvodným druhom. Pochádza zo Severnej Ameriky, odkiaľ bol koncom 19. storočia do Európy dovezený. Vyhovujú mu čisté, chladnejšie a dobre okysličené vody vo vyššie položených potokoch, riekach alebo jazerách. Okrem malých rybiek konzumuje náletový hmyz a larvy vodného hmyzu. Môže sa dožiť až 15 rokov. Možno ho takisto chovať umelo. 
Siven americký

Sivoň americký

Salvelinus fontinalis

Sezónnosť: október – júl
Pôvod: ČR
Metóda lovu/chovu: chov
Veľkosť: 150 – 250 g/ks
Tučnosť: stredná

Znaky

Sivoň je podobný svojim príbuzným, má pretiahnuté, z bokov mierne sploštené telo, ktoré je pokryté množstvom drobných šupín. Široký ústny otvor so silnými zubami prezrádza dravú rybu. Všetky plutvy okrem trojuholníkovej chvostovej sú pomerne krátke a červenkasté. Nezameniteľným poznávacím znamením lososovitých rýb je malá tuková plutvička pred chvostovou plutvou. Sfarbenie závisí od miesta výskytu, spravidla je zelenkasté so svetlými škvrnami, na svetlejších bokoch sa objavujú žltkasté a červenkasté škvrny. V priebehu trenia sa sivone pestro sfarbujú a na prednom okraji análnej, brušných a prsných plutiev sa objavuje výrazný biely pozdĺžny prúžok. Sivoň je menší ako pstruh dúhový, dorastá iba do 30 – 40 cm pri hmotnosti 300 – 1 000 g.

Využitie

Sivoň sa spravidla predáva chladený, mrazený alebo údený. Má jemnejšie mäso ako pstruh dúhový, treba ho teda pripravovať s opatrnosťou a neprebiť jeho prirodzenú chuť korením. Vystačí si rovnako ako pstruh s bylinkami (ideálny je tymian), rascou, citrónom, kuriatkami, mandľami či bielym vínom, z výraznejších príchutí možno s mierou použiť cesnak. Ideálnou tepelnou úpravou je pošírovanie, varenie v pare, šetrné osmaženie na masle, opatrné grilovanie s brušnou dutinou naplnenou bylinkami alebo pečenie v alobale či v balíčku z papiera na pečenie (papilote).
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Ryby a plody mora

Viac
Recepty

Objaviť