Karfiol

Květák
Karfiol sa vyvinul z divo rastúcej divej kapusty, ktorá sa vyskytuje najmä v Stredomorí a pri pobrežiach západnej Európy. Svoje meno získal podľa atypickej hlávky, ktorú tvoria nevyvinuté kvetenstvá. V súčasnosti sa karfiol a jeho početné odrody pestujú po celom svete, k najväčším producentom patria Francúzsko, Taliansko, Belgicko a Holandsko. Okrem chuťových predností a početných možností spracovania sa cení aj pre obsah zdraviu prospešných látok. Konzumácia karfiolu dodáva organizmu vitamíny A, B, C a E, ďalej draslík, horčík, železo, fosfor, zinok či selén. Pozitívne pôsobí na tráviacu sústavu a obehový systém a súčasne pomáha očistiť organizmus od škodlivých látok. 
Květák

Vedeli ste, že...?

Najrozšírenejšou odrodou karfiolu je karfiol biely, ktorý obsahuje 14 rôznych minerálnych látok a stopových prvkov, 18 aminokyselín a veľké množstvo vlákniny. Aj po krátkom vare si uchováva až polovicu dennej dávky vitamínu C.

Fialový karfiol sa od bieleho chuťovo ani nutrične príliš nelíši. Je obľúbený najmä v  Taliansku a jeho sfarbenie sa pohybuje od červenkastej až po tmavofialovú. Zelený karfiol je, naopak, aromatickejší než biely a fialový, obsahuje ešte viac živín. Francúzskou špecialitou sú dekoratívne a pomerne nákladné minikarfioly, ktoré sa uplatňujú najmä vo vyššej gastronómii.

Žltozelená odroda Romanesco sa pestuje v Taliansku a hovorí sa jej aj pyramidálny karfiol. Okrem atraktívneho vzhľadu a chuti sa vyznačuje aj vyšším obsahom cenných látok než pri bielom a fialovom karfiole. 

Viac o karfiole

Biely karfiol

Najrozšírenejšia odroda karfiolu patrí súčasne k najvšestrannejším druhom zeleniny. V kuchyni sa najčastejšie používa na prípravu polievok, nákypov a šalátov, obľúbený je tiež obaľovaný v strúhanke či korenenom cestíčku. Pred prípravou je vhodné namočiť hlávku do studenej octovej vody, aby sa vyplavili nečistoty, mušky a iný hmyz.

Romanesco (pyramidálne)

Žltozelená odroda karfiolu sa pestuje v Taliansku a hovorí sa jej tiež pyramidálny karfiol. Okrem atraktívneho vzhľadu a chuti sa vyznačuje aj vyšším obsahom cenných látok, než je tomu pri bielom karfiolu. Romanesco sa spracováva podobne ako brokolica, najčastejšie sa podáva ako príloha, hodí sa však aj na zapekanie a do polievok.

Pestré varianty

Fialový karfiol je obľúbený najmä v Taliansku a jeho sfarbenie sa pohybuje od červenkastej až po tmavo fialovú. Zelený karfiol má svetlo zelenú farbu, je aromatickejší ako biely karfiol a obsahuje viac živín. Francúzskou špecialitou sú dekoratívne a pomerne nákladné mini karfioly, ktoré sa uplatňujú najmä vo vyššej gastronómii.

Garancia kvality

Všetok sortiment zeleniny prechádza prísnou kontrolou, ktorá začína starostlivým výberom producenta či dodávateľa. Kvalita všetkých ponúkaných druhov sa dôkladne kontroluje na platforme Hortim v Brne. Každej dodávke nového tovaru venujú naši pracovníci maximálnu pozornosť. V prvom rade sa zameriavajú na dodržanie teplotného reťazca počas prepravy a tiež na stav obalov a etikiet. Ďalším krokom je kontrola parametrov jednotlivých kusov zeleniny – veľkosti plodu, teploty na povrchu či vo vnútri a tiež prítomnosti plesní a škodcov. Starostlivo skontrolovaná zelenina bez akýchkoľvek chýb sa následne distribuuje do jednotlivých predajní.
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Zelenina

Viac
Recepty

Objaviť