Halibut grónsky

Halibut grónský
Halibut grónsky (Reinhardtius hippoglossoides, angl. greenland halibut), nazývaný taktiež platesa čierna, patrí k najchutnejším a najvýživnejším morským rybám. Žije v severných častiach Tichého a Atlantického oceánu (od Anglicka k severozápadnému Nórsku, Islandu a južnému Grónsku). Dáva prednosť hĺbke 500 – 1000 m, ale vyskytuje sa bežne v hlbinách od 200 do 2000 m. Táto dravá ryba sa živí krevetami, kalmármi a menšími rybami a najčastejšie sa loví pomocou dlhých vlascov. Hlavná sezóna lovu začína začiatkom mája, kedy je mäso platies najchutnejšie, a trvá do konca septembra.
Halibut grónský

Halibut grónsky

Reinhardtius hippoglossoides

Sezónnosť: nie
Pôvod: SZ Atlantik
Metóda lovu/chovu: vlečnej siete
Veľkosť: 1 - 45 kg / ks
Tučnosť: nízka

Znaky

Halibut grónsky patrí k pravookým platesám, oko však má na hornom okraji hlavy. Veľký ústny otvor s ostrými zubami prezrádza predátora. Obojstranne tmavošedé až čierne telo s trochu svetlejšou spodnou slepou stranou zdobí rovná postranná čiara. Dorastá maximálne do dĺžky 1,2 m a hmotnosti okolo 45 kg, bežné exempláre však dosahujú 80 – 100 cm a 11 – 25 kg.

Využitie

Mäso halibuta obsahuje väčšie množstvo tuku a veľa omega-3 mastných kyslín. Mäso má jemné, šťavnaté a mierne sladkej chuti, ktorá sa hodí na rôzne spôsoby prípravy. Výborne sa hodí na pečenie, dusenie, grilovanie, smaženie aj údenie. Vynikajúcou chuťou prekvapí taktiež v údenej podobe, v surovom stave sa objavuje v sushi. I keď veľmi dobre prijíma marinádu, nie je vhodné – podobne ako u iných rýb s bielym mäsom – prebiť jemnú chuť mäsa výrazným korením.

Zaujímavosti

Halibut grónsky je menej ohrozený prelovom ako niektoré iné druhy rýb, ale je dôležité kupovať ho od certifikovaných dodávateľov.

V severských krajinách je považovaný za luxusnú ingredienciu, často podávanú na špeciálnych príležitostiach a slávnostiach.
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Ryby a plody mora

Viac
Recepty

Objaviť