Účinky na zdravie
Banány patria medzi ľahko stráviteľné druhy ovocia s vysokým obsahom sacharidov. Sú zdrojom draslíka, horčíka, fosforu a železa, okrem toho vynikajú veľkým množstvom vitamínov A, C a vitamínov skupiny B. Odborníci na výživu odporúčajú konzumáciu banánov ľuďom, ktorých trápi únava, nervozita či poruchy spánku. Pravidelný prísun tohto exotického ovocia navyše posilňuje imunitný systém a znižuje hladinu cholesterolu.
Pravidlá skladovania
Neprezreté banány vydržia pri izbovej teplote až jeden týždeň. Treba sa však vyvarovať ich skladovaniu spoločne s jablkami alebo pomarančmi – v ich susedstve totiž žlté plody rýchlo zhnednú. Ak chcete naopak zrenie exotického ovocia urýchliť, zabaľte ho do igelitového vrecka práve s jablkom. Banány nepatria do chladničky, ich šupka v chlade sčernie, ovocie navyše stratí arómu a rýchlo sa kazí.
Stupne zrelosti
Banány prechádzajú 7 stupňami zrelosti - do stupňa 1 sú zaradené banány zelené a tvrdé, naopak pod číslo 7 spadajú plne zrelé plody s drobnými hnedými škvrnami na šupke. Na pulty obchodných sietí sa dostávajú banány stupňa 4 až 5. Plody vhodné na konzumáciu majú sýto žltú farbu a príjemne pevnú konzistenciu. Čierne sfarbenie šupky signalizuje, že ovocie je prezreté.