Kvetová špička

Květová špička
Kvetová špička alebo kvetový šál sa radí k hovädziemu zadnému. Je jednou z častí stehna a ponúka vynikajúce mäso, ktoré je možné v kuchyni využiť na mnoho spôsobov – obľúbené je najmä na steaky a minútky, je možné ho však aj variť, dusiť či piecť. 
Květová špička

Vedeli ste, že..?

✔ Hovädzie mäso obsahuje veľa látok dôležitých pre ľudský organizmus. V prvom rade je cenným zdrojom bielkovín a dodáva telu vitamíny skupiny B, ktoré sa okrem iného podieľajú na tvorbe červených krviniek. Zanedbateľný nie je ani obsah vitamínu D a E a ďalších minerálnych látok a stopových prvkov, ako sú horčík, draslík, vápnik, fosfor, železo, selén či zinok.  

✔ Najvhodnejšia zelenina k hovädziemu mäsu je varená brokolica, kel, karfiol, zeler, mrkva, červená repa, cibuľa, cesnak. 

Znaky

Mäso zo špičky hovädzieho stehna je jemne mramorované tukovými žilkami a má voľnú, drobivú štruktúru. Na povrchu môže byť kryté tukovou vrstvou, ktorá sa odstraňuje až po tepelnej úprave – mäso vďaka nej zostane krásne šťavnaté. Počas života zvieraťa nie je táto časť príliš namáhaná, a vďaka tomu rez vyniká krehkosťou a výraznou chuťou. 

Využitie 

Kvetová špička je vynikajúcou voľbou na minútkovú úpravu – v Južnej Amerike, kde sa označuje ako Picanha, patrí v tomto ohľade k najpopulárnejším rezom. Pripravuje sa najčastejšie vcelku a po tepelnej úprave sa krája na tenké plátky. Okrem toho sa mäso skvele hodí na pečenie či dusenie, prípravu závitkov alebo ragú. Súčasťou kvetovej špičky je tiež tabuľová špička, čo je plochý plátok so zúženým zakončením. Využíva sa na svetovo preslávený Tafelspitz, teda pozvoľne varené hovädzie podávané so zeleninou a vývarom. 

Ďalšie inšpirácie

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť