Znaky
Mäso zo špičky hovädzieho stehna je jemne mramorované tukovými žilkami a má voľnú, drobivú štruktúru. Na povrchu môže byť kryté tukovou vrstvou, ktorá sa odstraňuje až po tepelnej úprave – mäso vďaka nej zostane krásne šťavnaté. Počas života zvieraťa nie je táto časť príliš namáhaná, a vďaka tomu rez vyniká krehkosťou a výraznou chuťou.
Využitie
Kvetová špička je vynikajúcou voľbou na minútkovú úpravu – v Južnej Amerike, kde sa označuje ako Picanha, patrí v tomto ohľade k najpopulárnejším rezom. Pripravuje sa najčastejšie vcelku a po tepelnej úprave sa krája na tenké plátky. Okrem toho sa mäso skvele hodí na pečenie či dusenie, prípravu závitkov alebo ragú. Súčasťou kvetovej špičky je tiež tabuľová špička, čo je plochý plátok so zúženým zakončením. Využíva sa na svetovo preslávený Tafelspitz, teda pozvoľne varené hovädzie podávané so zeleninou a vývarom.