Výživová hodnota
Červené ríbezle obsahujú okrem vitamínov A, C a E tiež niacín (vitamín B3), ktorý je dôležitý pre správnu funkciu nervov. Z minerálnych látok sa v ňom vyskytujú predovšetkým draslík, horčík, fosfor a železo. Čierne ríbezle majú niekoľkonásobne vyšší obsah vitamínu C ako citrón a sú bohaté na minerály a prírodné rastlinné antioxidanty.
Kulinárske využitie
Ríbezle sa uplatnia v ovocných šalátoch a dezertoch – kyslú chuť vyrovná kombinácia so sladkým ovocím alebo s cukrom. Ďalej tvorí obľúbenú súčasť osviežujúcich drení, kde je kyslosť naopak výhodou. Je možné ich konzervovať ako džem, vylisovať z nich šťavu, prípadne ich nechať vykvasiť na ovocné víno.
Správne skladovanie
Ríbezle sú veľmi chúlostivé a nemožno ich dlho skladovať – vydržia čerstvé maximálne do druhého dňa. Aj z toho dôvodu sa najčastejšie predávajú v menšom balení. Po nákupe ich uložte na chladné miesto tak, aby ovocie neležalo v príliš mnohých vrstvách na sebe. Potom je potrebné ich rýchlo skonzumovať alebo spracovať.