Chrbtová slanina

Hřbetní sádlo
Bravčová chrbtová slanina patrí k tradičným ingredienciám našej kuchyne. Má špecifickú chuť a arómu a využiť ju možno v slaných aj sladkých pokrmoch. Nachádza sa na povrchu pleca, stehna, krkovičky, karé a na boku.
Vepřové sádlo

Vedeli ste, že...?

✔ Čerstvé bravčové mäso je zafarbené doružova s jemnými vláknami a zľahka mramorované tukom. Tučné časti majú byť biele a pevné. Na rozdiel od hovädzieho mäsa, ktoré potrebuje určitý čas zrieť, je bravčové mäso najchutnejšie ihneď po porážke.

✔ Domestikácia divej svine má dlhú históriu – prebehla už pred 10 000 rokmi. Cielený chov a šľachtenie tohto významného domáceho zvieraťa sa však začali rozvíjať až od 18. storočia.

Znaky

Chrbtová slanina má čisto bielu farbu, pevnú konzistenciu a nie je prerastená mäsom, prípadne ho v závislosti od konkrétneho rezu obsahuje len veľmi malý podiel. Surová slanina je k dispozícii vo forme plátu s kožou aj bez nej. Ďalší variant predstavuje škvarená masť, ktorá prešla tepelným opracovaním, je zbavená všetkých pevných častí a má roztierateľnú konzistenciu. 

Využitie

Surová bravčová slanina je vhodná na špikovanie alebo obalenie mäsa, aby sa predišlo vysušeniu a podčiarkla sa jeho chuť. Nakrájaná na kocky sa spracováva na škvarky, ktoré sú obľúbenou chuťovkou k pivu a hodia sa aj na prípravu nátierok alebo na ochutenie slaného pečiva. Škvarená masť sa používa na vyprážanie mäsa aj zeleniny a uplatní sa ako ingrediencia do sladkých ciest, napríklad na kysnuté buchty alebo na vianočné sladkosti.
Ďalšie inšpirácie

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť