Nákup a skladovanie
Najdôležitejší faktor pri nákupe špargle je krátky čas od zberu. Špargľa je prirodzene sladká, krehká a šťavnatá. O všetky tieto vlastnosti však postupne prichádza kvôli rýchlemu pozberovému metabolizmu.
Čerstvá špargľa je krehká, neohybná a vo zväzku medzi sebou vŕzga. Na reze púšťa lepkavú šťavu a pri ochutnaní chrumká. Ako starne, prichádza o svoju sladkosť, postupne vädne, a zároveň drevnatie. Čerstvosť sa odráža aj na vzhľade hlavičiek, čerstvé sú uzatvorené a pevné, postupne sa však otvárajú a vysychajú.
Špargľu po nákupe skladujte len krátkodobo v najchladnejšej časti chladničky (zakrytú vlhkou utierkou alebo v pootvorenom vrecúšku, aby nevysychala).
Príprava
Pred spracovaním je potrebné špargľu zbaviť vláknitej šupky a tuhšieho konca, ktorý býva drevitý. Že sa špargľa pri ohnutí zlomí presne v bode, kde prechádza do drevitej časti, nie je pravda. Preto radšej kúsok odkrojte a ochutnajte.
Bielu špargľu vždy olúpte po celej dĺžke. Tenkú zelenú špargľu niekedy ani netreba lúpať, hrubšiu postačí olúpať v spodnej tretine výhonku.
Krájanie špargle prispôsobte zamýšľanej úprave. Ak budete krájať špargľu na kúsky, dajte si bokom hlavičky. Sú jemnejšie a pri varení ich pridávajte až nakoniec alebo na ozdobu. Olúpané odkrojené konce môžete nakrájať na veľmi tenké kolieska do šalátu alebo ich neolúpané pridať do vývaru.