Špargľa

Chřest
Špargľa je na Slovensku v sezóne od apríla do júna. Väčšina domácej produkcie u nás pochádza zo Záhoria, zvyšok sa dováža z Česka. Špargľa je vytrvalá zelenina, z ktorej sa vždy na jar zberajú mladé výhonky (stonky). Podľa spôsobu pestovania sú buď biele, fialové, alebo zelené. 
Chřest

Vedeli ste, že...?

✔ Biela špargľa je vybielená pestovaním bez prístupu svetla. Má jemnejšiu chuť a silnejšiu vláknitú šupku. Zelená špargľa je, naopak, výraznejšia a má jemnejšiu šupku, takže sa nemusí tak lúpať.

✔ Špargli (česky chřestu) sa hovorí tiež hromový koreň. Kedysi totiž ľudia verili, že táto rastlina chráni pred „chřastnutím hromu“ – od toho je odvodený aj jej oficiálny český názov.

✔ Šupky a odrezky nemusíte vyhadzovať; výborne sa hodia na prípravu zeleninových vývarov, rovnako ako voda, v ktorej sa špargľa varila.

Nákup a skladovanie

Najdôležitejší faktor pri nákupe špargle je krátky čas od zberu. Špargľa je prirodzene sladká, krehká a šťavnatá. O všetky tieto vlastnosti však postupne prichádza kvôli rýchlemu pozberovému metabolizmu.

Čerstvá špargľa je krehká, neohybná a vo zväzku medzi sebou vŕzga. Na reze púšťa lepkavú šťavu a pri ochutnaní chrumká. Ako starne, prichádza o svoju sladkosť, postupne vädne, a zároveň drevnatie. Čerstvosť sa odráža aj na vzhľade hlavičiek, čerstvé sú uzatvorené a pevné, postupne sa však otvárajú a vysychajú.

Špargľu po nákupe skladujte len krátkodobo v najchladnejšej časti chladničky (zakrytú vlhkou utierkou alebo v pootvorenom vrecúšku, aby nevysychala).

Príprava

Pred spracovaním je potrebné špargľu zbaviť vláknitej šupky a tuhšieho konca, ktorý býva drevitý. Že sa špargľa pri ohnutí zlomí presne v bode, kde prechádza do drevitej časti, nie je pravda. Preto radšej kúsok odkrojte a ochutnajte.

Bielu špargľu vždy olúpte po celej dĺžke. Tenkú zelenú špargľu niekedy ani netreba lúpať, hrubšiu postačí olúpať v spodnej tretine výhonku.

Krájanie špargle prispôsobte zamýšľanej úprave. Ak budete krájať špargľu na kúsky, dajte si bokom hlavičky. Sú jemnejšie a pri varení ich pridávajte až nakoniec alebo na ozdobu. Olúpané odkrojené konce môžete nakrájať na veľmi tenké kolieska do šalátu alebo ich neolúpané pridať do vývaru.
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Zelenina

Viac
Recepty

Objaviť