Slávky jedlé (Mytilus edulis, angl. mussel) sa vyskytujú vo všetkých moriach, preferujú poloslanú vodu na plytčinách v blízkosti ústí riek. Ešte v štádiu larvy sa prichytí ku kameňom, kolom, pilierom, skalám alebo škrupinkám väčších mušlí vlasovým vláknom z proteínu a železa. V plytkých vodách vytvárajú tzv. lavice – kolónie pozostávajúce z niekoľkotisíc druhov. Stredne veľká slávka prefiltruje za hodinu viac než 1 l vody, teda až 25 l vody denne. Pritom z vody žiabrami odoberá kyslík a miniatúrne časti potravy.
Prispôsobivosť týchto mäkkýšov (neprekáža im, ani keď sa pri odlive na čas ocitnú na suchu) a jednoduché rozmnožovanie ich priamo predurčuje na farmový chov prirodzenou cestou. Najviac farmovaných slávok pochádza z Číny, ďalšími producentmi sú krajiny Severnej Ameriky, v Európe najmä Španielsko, Taliansko, Francúzsko, Holandsko, Írsko, Nemecko a Dánsko.