Platesa malohlavá

Platýs červený
Platesa malohlavá (Microstomus kitt, angl. lemon sole), na jedálnych lístkoch označovaná ako pravý morský jazyk, je ďalšia vynikajúca ryba zo širokej čeľade platesovitých. Žije na morskom dne v hĺbkach 10 – 200 m v lokalitách od Bieleho mora po Biskajský záliv, v blízkosti Islandu a v Severnom mori. Najčastejšie sa pohybuje v oblastiach so skalnatým povrchom dna, koncom leta pláva k pobrežiu. 
Platýs červený

Platesa malohlavá

Microstomus kitt

Sezónnosť: nie
Pôvod: Severovýchodný Atlantik
Metóda lovu/chovu: vlečné siete
Veľkosť: 0,1 – 2 kg/ks
Tučnosť: nízka

Znaky

Od ostatných platies sa odlišuje hnedočerveným sfarbením s hojnými svetlými, tmavooranžovými a tmavými škvrnami a úplne hladkou slizkou kožou, spodná strana ryby je biela. Na oválnom tele s dlhou chrbtovou aj análnou plutvou má priamu postrannú čiaru. Hlava aj tlama sú v pomere k telu veľmi drobné. Spoločným a špecifickým rysom celého radu sú oči umiestnené na jednej strane tela, platesa malohlavá patrí, ako väčšina jej príbuzných, do skupiny pravookých. Živí sa predovšetkým bezstavcovými živočíchmi, kôrovcami, mäkkýšmi a menšími hlavonožcami. Priemerné exempláre určené na predaj merajú okolo 30 cm a vážia 400 g, pri dožití maximálneho veku 17 rokov však môžu dorásť až do 70 cm s hmotnosťou 2 kg.

Využitie

Platesa malohlavá má jemné, chudé a veľmi krehké mäso, ktoré možno využiť na všetky typy kuchynských úprav. Výborne ladí s maslom v rôznych podobách, smažená pri nízkych teplotách, s bylinkovým maslom ku grilovaným filetám alebo maslom vo forme jemnej omáčky (beuerre blanc). Platesa malohlavá sa hodí aj na pošírovanie a varenie vo vákuu metódou sous-vide, vďaka čomu si zachová všetky svoje chuťové prednosti a zostane veľmi jemná a vláčna. Obľúbená je aj smažená v cestíčku alebo v trojobale a podávaná s najrôznejšími dipmi na báze zeleniny, jogurtu alebo kyslej smotany. 
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Ryby a plody mora

Viac
Recepty

Objaviť