Znaky
Od ostatných platies sa odlišuje hnedočerveným sfarbením s hojnými svetlými, tmavooranžovými a tmavými škvrnami a úplne hladkou slizkou kožou, spodná strana ryby je biela. Na oválnom tele s dlhou chrbtovou aj análnou plutvou má priamu postrannú čiaru. Hlava aj tlama sú v pomere k telu veľmi drobné. Spoločným a špecifickým rysom celého radu sú oči umiestnené na jednej strane tela, platesa malohlavá patrí, ako väčšina jej príbuzných, do skupiny pravookých. Živí sa predovšetkým bezstavcovými živočíchmi, kôrovcami, mäkkýšmi a menšími hlavonožcami. Priemerné exempláre určené na predaj merajú okolo 30 cm a vážia 400 g, pri dožití maximálneho veku 17 rokov však môžu dorásť až do 70 cm s hmotnosťou 2 kg.
Využitie
Platesa malohlavá má jemné, chudé a veľmi krehké mäso, ktoré možno využiť na všetky typy kuchynských úprav. Výborne ladí s maslom v rôznych podobách, smažená pri nízkych teplotách, s bylinkovým maslom ku grilovaným filetám alebo maslom vo forme jemnej omáčky (beuerre blanc). Platesa malohlavá sa hodí aj na pošírovanie a varenie vo vákuu metódou sous-vide, vďaka čomu si zachová všetky svoje chuťové prednosti a zostane veľmi jemná a vláčna. Obľúbená je aj smažená v cestíčku alebo v trojobale a podávaná s najrôznejšími dipmi na báze zeleniny, jogurtu alebo kyslej smotany.