Stehno prasiatka

Selečí kýta
Stehno z prasiatka patrí ku kulinársky najžiadanejším rezom. Nachádza sa v zadnej štvrti jatočnej polovice a ponúka veľmi chutné mäso.
Selečí kýta

Vedeli ste, že...?

✔ Čerstvé mäso z prasiatka je sfarbené doružova s jemnými vláknami a zľahka mramorované tukom. Tučné časti majú byť biele a pevné.

✔ Na rozdiel od hovädzieho, ktoré potrebuje určitý čas zrieť, je bravčové mäso a mäso z prasiatka najchutnejšie ihneď po porážke.

✔ Mäso z prasiatka vydrží niekoľko dní v chladničke, hlboko zmrazené sa môže skladovať až pol roka. Pri príprave z hygienických dôvodov treba dbať na to, aby bolo aj v hlbších vrstvách dokonale tepelne opracované.

Znaky

Stehno z prasiatka poskytuje krehké, jemné a chudé mäso ružovej až svetločervenej farby. V ponuke sa najčastejšie objavuje s kosťou a kožou, ktorú netreba odstraňovať ani počas tepelnej úpravy. 

Využitie

Mäso zo stehna sa skvele hodí na prípravu pečeného vcelku v rúre. Kožu je vhodné pred úpravou narezať do štvorčekov a votrieť do nej zmes soli, vody a korenia. Na dochutenie je možné použiť cesnak, rascu, rozmarín, tymian, med alebo čierne pivo. Stehno prasiatka je možné taktiež vyúdiť – používa sa napríklad na výrobu delikátnej šunky.
Ďalšie inšpirácie

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť