Teľacia nožina a karabáčik

Telecí kližka

Nožina je s ohľadom na vysoký podiel kostí menej nákladná ako ostatné časti teľacieho mäsa, poskytuje však veľmi kvalitné a chutné mäso. Nad nožinou sa nachádza karabáčik, ktorého jemnosť a vláčnu konzistenciu oceňujú aj najnáročnejší konzumenti. 

Telecí kližka

Vedeli ste, že...?

✔ Teľacie mäso nepotrebuje dlhý čas zrieť a možno ho tepelne upraviť už dva dni po porážke.

✔ Je charakteristické krehkosťou a jemnou chuťou – navyše obsahuje vysoký podiel bielkovín a takmer o polovicu menej tuku ako mäso hovädzie.

✔ Jemná chuť teľacieho mäsa sa dobre snúbi s čerstvými bylinkami, ako je pažítka, petržlenová vňať, šalvia, tymian alebo rozmarín. Vhodnou kombináciou je aj smotana či biele víno, výborné je aj spojenie s hubami a zeleninou, napríklad so špargľou, mrkvou, zelenou fazuľkou alebo hráškom.

Znaky

Mäso z teľacej nožiny má charakteristickú ružovú farbu, je chudé a šľachovité. Zadná nožina je v porovnaní s prednou väčšia, mäsitejšia a obsahuje menší podiel väziva. Obvykle sa predáva a spracováva so špikovou kosťou. Mäso z karabáčika je menej prerastené ako nožina, obsahom kolagénu sa jej však vyrovná.

Využitie

Chuť a konzistencia nožiny najlepšie vynikne pozvoľným dusením pri nižšej teplote – väzivo, ktoré obsahuje, napučí a mäso je jemné a vláčne. Upraviť ho možno vcelku so špikovou kosťou, ktorá chuť pokrmu ešte zvýrazní. Karabáčik sa s obľubou využíva na guláše a ragú, možno ho však tiež variť alebo piecť. Dobre vyzreté mäso sa pripravuje na grile ako steak. 
Ďalšie inšpirácie

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť