Zdravotné benefity
V ľudovom liečiteľstve sa maliny oddávna využívajú ako povzbudzujúci prostriedok. Vynikajú predovšetkým obsahom biotínu, ktorý zlepšuje vzhľad kože a vlasov. Ich pravidelná konzumácia mierni ťažkosti obličiek a močového mechúra, odvodňuje organizmus, čistí črevá a preventívne pôsobí proti infarktu. Vysoká koncentrácia rutínu navyše spevňuje cievne steny očí a pomáha predchádzať zrakovej únave.
Kulinárske využitie
Vďaka vysokému obsahu zdraviu prospešných látok sú na konzumáciu vhodné najmä čerstvé maliny – skvele chutia s vanilkovou zmrzlinou, šľahačkou, tvarohovým krémom či jogurtom. Jemné plody sú výbornou prísadou do sorbetov, ovocných drení, koláčov a ľahkých letných tort. Možno ich uchovávať aj v podobe džemu alebo sirupu, pretože ich jedinečnú arómu konzervácia nijako neovplyvní.
Správne skladovanie
Pri nákupe malín sa odporúča dôkladne prezrieť miesta, kde sa plody dotýkajú vaničky – môžu byť následkom manipulácie otlačené, čo by skrátilo ich životnosť a zapríčinilo šírenie plesne. Čerstvé maliny podliehajú rýchlo skaze a treba ich spotrebovať okamžite po nákupe. Ak ich chcete uchovať do ďalšieho dňa, opatrne ich rozložte na široký plech tak, aby mohli voľne dýchať.